latinica  ћирилица
11/01/2021 |  15:54 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Вакцине стижу крајем јануара, а руска крајем фебруара (ВИДЕО)

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да прве количине вакцина против вируса корона у БиХ могу да се очекују већ крајем јануара, односно почетком фебруара, а да Српска крајем фебруара очекује и прве количине руске вакцине Спутњик.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

Према његовим ријечима, још није познат тачан број вакцина.

Зељковић је навео да се спремно дочекују све вакцине и да је у оптицају набавка више вакцина - Фајзерова, Модернина, Астра Зеник, Спутњик.

- Не постоји земља у свијету која је стоодсто спрема за прихват вакцине која се први пут појављује у свијету и која се чува на минус 70 степени. Сви правимо алтернативне планове у смислу саме вакцинације. Нама је циљ да се вакцина када дође у Републику Српску што прије потроши - изјавио је Зељковић, након састанка у Добоју Савјетодавног тијела за Ковакс, на којем је разговарано о начинима и процедурама увоза вакцина и њиховој дистрибуцији.

Наредних дана биће одржана и конференција ентитетских ресорних министара када би требало да буду познати сви детаљи набавке вакцина и вакцинације.

Зељковић каже да се директна набавка вакцине Спутњик одвија у складу са законским процедурама, јер директна набавка подразумијева директан разговор са произвођачем, а увоз и дистрибуција се врши преко веледрогерије.

- О самим вакцинама, односно њиховом улазу у БиХ, Републику Српску или Федерацију БиХ, и даљој дистрибуцији разговараће се на наредној министарској конференцији која ће се одржати за неколико дана - изјавио је Зељковић.

Директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ Давор Перхар рекао је да се на састанку разговорало о начинима увоза вакцина, улогама појединих субјеката у тој процедури, те одређеним проблематичним подзаконским актима Закона о јавној набавци БиХ који се морају промИјенити како би се та процедура убрзала.

Перхар очекује да ће у БиХ прва доћи вакцине путем механизма Ковакс, односно Фајзерова вакцина, и да је БиХ спрема да је дочека.

Посредством Ковакс механизма БиХ је наручила 1.232.000 вакцина. Из ентитетских буџета и дистрикта Брчко укупно је уплаћено 12.997.000 долара. Наручене вакцине ускоро би требало да буду доступне грађанима.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да се прве вакцине у БиХ очекују до краја јануара.

- Тада ће стићи вакцине које је најтеже транспортовати и чувати, али оне вакцине које су међу првима у свијету регистроване и за које је одобрена употреба - рекао је Тегелтија.

Федерацији БиХ намијењено је 800.000 вакцина, Републици Српској 400.000 и дистрикту Брчко 32.000 вакцина. То ће покрити тек 20 одсто становништва Републике Српске и ФБиХ. Програм вакцинације дефинисали су министарства здравља ентитета и Одјељење за здравство дистрикта Брчко. Приоритетне групе за вакцинацију су здравствени радници, помоћно медицинско особље, грађани старији од 65 година с хроничним болестима и особље у установама за смјештај старијих особа.