latinica  ћирилица
11/01/2021 |  17:36 ⇒ 22:29 | Аутор: Б92

Препород српског рукомета заинтригирао и Хрвате

Сјајни резултати рукометаша Србије против Француске у квалификацијама за Европско првенство привукли су пажњу у комшилуку.
Тони Ђерона (Фото: MN PRESS) -
Тони Ђерона (Фото: MN PRESS)

Непосредно након распада бивше државе Југославије, Србија је предвођена сјајним именима попут Перуничића, Шкрбића, Јовановића и Матића била рукометна велесила са неколико медеља, против које Хрватска није знала за побједу до Свјетског првенства у Тунису 2005.

Хрвати су доживјели неколико тешких и болних пораза од Србије, али се у међувремену ситуација попутно преокренула. Хрватска је постала свјетски и олимпијски шампион, док је српски рукомет постепено пропадао па нема медаљу са великих такмичења од 2012. године када су стигли до европског сребра као домаћини турнира.

Србија је била катасрофална на неколико посљедњих такмичања, а прије тачно годину дана је доживјела сва три пораза у групној фази ЕП. У међувремену, "орлови" нису успјели ни да се пласирају на Свјетско првенство које почиње за два дана у Египту.

Међутим, ствари су кренуле са мртве тачке прије неколико мјесеци доласком шпанског стручњака Тонија Ђероне на мјесто селектора.

Одмах су стигли и резултати у мечевима са једном од најбољих селекција свијета Француском – побједа и реми.

То је заинтригирало Хрвате, па се спортски портал Индекс бавио промјенама у српском рукомету.

Српски рукометни савез је годинама лутао, селектори су се мијењали из такмичења у такмичење, али правог резултата није било. Што је чудно, јер Србија има неколико изузетних појединаца који играју у најјачим европским клубовима. Недостајао им је тимски дух, наводи се у тексту на Индексу.

Долазак на клупу шпанског тренера Тонија Ђероне разбудио је српски рукомет у само двије утакмице.

У квалификацијама за ЕУРО 2022. Србија је у првом колу у Зрењанину побиједила моћну Француску, а затим је у реваншу најјача рукометна сила код куће једва извукла бод. Срби су на полувремену друге утакмице имали три гола предности.

Од безвољне и незаинтересоване екипе, Ђерона је у свега неколико дана створио борбени тим који има циљ и који гине за сваку лопту. Како је и сам рекао, одбрана и тимски дух били су кључ против Француза.

- Показали смо да сјајном одбраном можемо остварити добар резултат против сваке репрезентације на свијету. У нападу смо имали пад добрих тренутака, али одбрана је била кључ. Цупара на голу, важан седмерац Милосављева. Не желим издвајати ниједног играча, једино је важан тимски дух. Ко год да се налазио на терену, било 50 минута или је ту само због једне лопте, мора дати све од себе. Кад је тако, онда је мој посао лакши. Одиграли смо одличне двије утакмице против супер екипе која ће играти на СП-у у Египту. Сигуран само да ћемо направити нешто велико - казао је Ђерона.

Годинама је учио рукомет у Барселони

Ђерона је типичан примјер шпанске тренерске школе. Пуних 15 година радио је у Барселони. Тренирао је младе селекције, резервну екипу, а четири године је био први помоћник Ћеску Еспару и може се похвалити да у колекцији има титулу клупског првака Европе 2005. Касније је тренирао репрезентацију Туниса с којом је остварио одличне резултате, а прије него што је сјео на клупу Србије водио је француски Шартре.

Шпанац пронашао изгубљену хемију у репрезентацији Србије

Ђерона је одмах по преузимању Србије одлучио да промијенити климу у репрезентацији. Вујин, Зеленовић, Ненадић, браћа Илић, номинално можда најзвучнија имена, из приватних и здравствених разлога одбили су позиве. Ђерона није очајавао. У екипу је вратио неке бивше репрезентативце, позвао је неколико талентованих клинаца попут 19-годишњег средњег спољног Јовице Николића из Војводине и што је најважније, створио је хемију у екипи.

Нешто што годинама фали српском репрезентативном рукомету. Један од повратника у репрезентацију, шеф обране Илија Абутовић, нахвалио је Ђерону.

- Још сам под утиском свега што смо направили против Француске у ове двије утакмице. Овај бод је као кућа. Да нам је неко рекао да ћемо узети три бода Французима, не бих му повјеровао. Ђерона је створио здраву, супер екипу. Тони ради сјајан посао. То је то, класична шпанска школа. Све је у детаљима. Имамо одличне голмане, а сад имамо и супер одбрану. Код одбране је најважнија жеља, а кад ту додаш и мало знања, онда то испадне јако добро. Кад осјетиш сигурност, кад видиш тај набој и атмосферу, онда се догађају овакве ствари - рекао је лијеви бек Левена.

Под Шероном Србија је направила велики корак према пласману на Европско првенство и постала највећа рукометна прича у периоду уочи Свјетског првенства које почиње у сриједу и на којем Срби неће учествовати, закључује Индекс.