latinica  ћирилица
11/01/2021 |  18:05 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Усвојен захтјев за смјену Синише Илића

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је захтјев за смјену замјеника министра цивилних послова Синише Илића.

За овај захтјев гласала су 22 посланика Представничкг дома, против је било 11, док су три била уздржана.

Захтјев су поднијели посланици СДС-а Мирко Шаровић, Драган Мектић, ПДП-а Мира Пекић, Бранислав Бореновић, СДП-а Нермин Никшић, Зукан Хелез, Саша Магазиновић, Нада Младина, ДФ-а Џенан Ђонлагић, Златан Бегић, Енвер Биједић, Влатко Главаш, А-СДА Јасмин Емрић, те Наше странке Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић-Лепић и Дамир Арнаут.

Овај захтјев, према процедури, иде на потврду у Дом народа ПС БиХ.

Мектић је, образлажући захтјев, поновио да је разлог за ову смјену то што је Илић власник привредних субјеката код којих су инспектори Републичке управе за игре на срећу открили илегално приређивање игара на срећу.

Према Мектићевим ријечима, те незаконите радње трајале су око двије године и Илићу су донијеле одређену противправну финансијску добит.

Током расправе, посланик Ненад Стевандић рекао је да је у овом случају ријеч о прекршајима, а не кривичним дјелима, те да Илић није власник, него сувласник поменутих привредних субјеката.

- Не постоји никава кривична одговорност, него само два прекршаја која су санкционисана новчаном казном, а пет таквих пријава је одбачено - каже Стевандић.

Он је нагласио да је Илић веома заслужан за сарадњу БиХ са институцијама у ЕУ које су надлежне за борбу против епидемије вируса корона и набавке вакцина.

Посланик ПДП-а Бореновић придружио се Мектићу у оптужбама на рачун Илића и захтјеву за његову смјену, а на сличан начин дискутовао је и посланик СДП-а Саша Магазиновић, инсистирајући на Илићевој оставци.