latinica  ћирилица
11/01/2021 |  18:25 ⇒ 19:15 | Аутор: Б92

Сеул: Температура од -16 замрзла велику ријеку

Ријека Хан, која пролази кроз јужнокорејску престоницу Сеул, заледила се први пут послије двије године, након што је ту земљу током посљедњих дана захватио снажан хладни талас.
Ријека Хан (Profimedia/YONHAPNEWS AGENCY) -
Ријека Хан (Profimedia/YONHAPNEWS AGENCY)

Јужнокорејска метеоролошка управа (КМА) пријавила је данас прво сезонско стварање леда на ријеци Хан, јер су се најниже јутарње температуре спустиле до минус 16,6 степени Целзијуса, преноси агенција Јонхап.

Замрзавање ријеке Хан десило се четири дана раније од 30-годишњег просјека, а примијећено је први пут послије двије године, јер се на ријеци прошле године није створио лед због топле зиме, саопштила је КМА.

За Сеул и многа друга централна подручја у земљи од сриједе важи метео упозорење због веома хладног таласа, пошто су се најниже дневне температуре спустиле испод минус 20 степени Целзијуса.

Ни јужни регион земље није био изузет од надирања ове хладне струје, која се проширила из Сибира на југ, па је у граду Бусану, гдје најнижа дневна температура пала испод минус 10 степени Целзијуса, дошло до стварања леденог покривача на ријеци Нактдонг, први пут послије три године, саопштила је КМА.

Очекује се да ће се хладни талас, који се посљедњих дана проширио цијелом земљом и нанио доста штете становницима Јужне Кореје, задржати до сљедећег уторка или сриједе.