latinica  ћирилица
11/01/2021 |  19:23 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Бањалука: Колико је запослених на градском буџету? (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, објавио је да број запослених у градским преузећима установама и Градској управи прелази 3.000.
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba) -
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba)

Ту цифру ускоро је на друштвеним мрежама демантовао бивши градоначелник Игор Радојичић, али и неки од директора градских предузећа.

- Прва детаљна анализа коју је спровео мој тим показује да број запослених у јавним предузећима, установама и организацијама Града, заједно са бројем запослених у Градској управи, прелази 3.000 - објавио је Станивуковић.

Податак о 3.000 запослених који је на друштвеним мрежама објавио Станивуковић није тачан, поручио је бивши градоначелник, који је Станивуковићу одговорио на исти начин.

- Ово је потпуно нетачан податак и мора се демантовати! Барем 1.500 од побројаних запослених није на буџету Града, нити су многа наведена предузећа/установе корисници буџета за плате - написао је Радојичић.

Преписка је настављена, па је Станивуковић питао свог претходника колико је уговора о дјелу и колико их је потписано након избора, док је Радојичић узвратио да је ријеч о елементарном незнању.

- Од кога Водовод наплаћује воду? Од наших грађана, господине Игоре, и тако има сопствени буџет који јесте буџет нашег града и грађана и онда се исплаћују плате и за вишак радника који сте ви запослили - узвратио је актуелни градоначелник.

Услиједио је одговор Радојичића:

- Опет елементарно незнање! Не разликујете основне појмове. Нека Вам објасне разлику између "уговора о дјелу" и рада на одређено вријеме. Нека Вам објасне разлике између установа, акционарских друштава, друштава с ограниченом одговорношћу, буџета итд...

Директор бањалучког Водовода Зоран Поповић објашњава да, као и још неколико предузећа, нема никакве везе са буџетом Града.

- Ми као акционарско друштво, нисмо буџетски корисници. Немамо никакве везе са буџетом града, имамо своје приходе/расходе, а плате исплаћујемо из својих прихода. То сигурно вриједи и за још неколико предузећа која су тамо набројана, попут Чистоће која је 100 одсто приватно предузеће - истакао је Поповић.

Предсједник Скупштине града Младен Илић каже да нека од прозваних предузећа град није ни основао.

- Нисам сигуран којом је математиком дошао до тог броја, знајући да је тај број упола маљи од овог наведеног. Свакако је да сам разговарао са директорима наведених предузећа и да се ти бројеви не поклапају са њиховим стварним стањем - напомиње Илић.

Станивуковић је најавио да ће Градска управа на званичној веб страници објавити имена и презимена свих запослених и увид у њихове дипломе.