latinica  ћирилица
11/01/2021 |  19:51 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Обиљежено 27 година од погибије Зорана Цвијетића

У Источном Сарајеву данас је обиљежено 27 година од погибије Зорана Цвијетића, првог министра унутрашњих послова Српске Аутономне Области Романија и начелника Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности.
Обиљежено 27 година од погибије Зорана Цвијетића - Фото: СРНА
Обиљежено 27 година од погибије Зорана ЦвијетићаФото: СРНА

Тим поводом служен је помен, а на спомен-обиљежје, на мјесту погибије Цвијетића код Електротехничког факултета у Источном Новом Сарајеву, цвијеће су положилиле делегације МУП-а Републике Српске, Удружења ветерана, града Источног Сарајева и његових општина, као и борачких организација.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Горан Мачар истакао је да је Цвијетић био најмлађи начелник, који је дао велики допринос и у изградњи Републике Српске, а посебно у њеној одбрани и одбрани српског народа.

- Зоран Цвијетић је херој српског народа и понос и Министарства унутрашњих послова и ветерана служби безбједности - рекао је Мачар.

Он је додао да ветерани, али и град Источно Сарајево и општине у његовом саставу, не заборављају своје хероје.

- Увијек ћемо подсјећати и политичаре, без обзира јесу ли на позицији или у опозицији, да су хероји на првом мјесту. Такође ћемо и са овог мјеста поручити свима онима који не воле Републику Српску, да је Српска реалност, без обзира ко је воли или не воли - рекао је Мачар и истакао да ће Република Српска постојати, све док постоји и један Србин у њој.

Он је поручио политичарима у Републици Српској да Српска опстаје само ако је економски одржива и ако њени хероји, као и породице хероја који нису живи, могу достојанствено да живе.

- Сви морамо бити јединствени у одбрани Републике Српске и са поносом, да и у будуће славимо Дан Републике Српске и да се присјећано ових наших хероја - рекао је Мачар.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да је Цвијетић истински херој новог доба који је дао немјерљив допринос у стварању Републике Српске, прво као припадник МУП-а и начелник Центра, а послије као неко ко је дао свој живот, заједно са 782 припадника МУП-а, за очување Републике Српске.

- На нама, као и представницима институција и локалних заједница је да гајимо сјећања на покојног Зорана, као и на све покојне борце Републике Српске - поручио је Катић и додао да се по Цвијетићу зове једна улица у Источном Новом Сарајеву.

Према његовим ријечима, Удружењу ветерана су у овој општини додијељене кацеларије, како би се чланови овог удружења могли састајати и евоцирати успомене на Цвијетића.

- То је један од начина да се истргну из заборава припадници Војске Републике Српске и МУП-а, те да све генерације које долазе, подсјећамо ко су они били и коју су жртву понијели за стварање Српске. Да се не заборави, али и да се не понови - истакао је Катић.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је допринос припадника МУП-а Републике Српске немјерљив у току рата, а посебно у тадашњем Српском Сарајеву.

Шаровић је рекао да је захваљујући мајору Цвијетићу, али и припадницима српске војске и полиције, становништво остало на подручју Сарајевско-романијске регије.

- Цвијетићев удио у томе је немјерљив - истакао је Шаровић, те рекао да је Цвијетића погодио непријатељски снајпер, од ког је умро у 32. години, као један од најмлађих официра, изузетно храбар.

Према његовим ријечима, Цвијетић је неко ко заслужује много више од тога, да се по њему назове једна улица.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да Цвијетић није дозволио да се сједиште Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности помјери из Српског Сарајева, на безбједније подручје.

- Ако се Центар помјери из Лукавице и Српског Сарајева, народ ће изгубити повјерење и у Републику и у институције. Ја не желим одоздо да одем, ја остајем до краја, док се све не заврши - пренио је Бјелица, како је некада говорио Цвијетић.

Бјелица је изразио задовољство што град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те Удружење ветерана, његују успомену на дан када је Цвијетић страдао, чиме му одају поштовање.

Он је поручио да ће се наставити са његовањем ове традиције и преношење на младе, те поручио да се не смије дозволити никада да се забораве дјела оних који су учесвовали и стварали Републику Српску, а један од њих је и Цвијетић.