latinica  ћирилица
11/01/2021 |  21:37 ⇒ 21:38 | Аутор: СРНА

Борељ позвао на равномјерније распоређивање центара за мигранте

Високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ позвао је власти у БиХ да раде на одрживим рјешењима за мигранте, прије свега на отварању прихватних центара равномјерније распоређених у цијелој земљи.
Жозеп Борељ - Фото: СРНА
Жозеп БорељФото: СРНА

Европска служба за спољне послове саопштила је да је Борељ телефонски разговарао са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, те да су тема разговора били тешки услови у којима се налази неколико стотина миграната у БиХ.

ЕУ је у више наврата позивала власти БиХ да појачају напоре у суочавању са тешком хуманитатном ситуацијом у Унско-санском кантону и да обезбиједе основне услове за живот свих који и даље спавају на хладноћи у екстремним условима.

Борељ је подсјетио Додика на пуну посвећеност ЕУ пружању подршке БиХ за смјештај миграната, с обзиром на то да је до сада за БиХ издвојено више од 88 милиона евра.

Високи представник ЕУ нагласио је да би неуспјех у проналажењу одрживих рјешења за потребе миграната могао да има озбиљне посљедице по углед БиХ.

- ЕУ рачуна на оне који су на функцији у земљи да преузму пуну одговорност, спроведу хтине мјере и да предузму све што је потребно за пружање непосредне помоћи и за рад на дугорочним рјешењима - поручио је Борељ током разговора.