latinica  ћирилица
11/01/2021 |  21:46 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

Поплаве у Србији, евакуација на југоситоку

Евакуисане су 34 особе из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока у мјестима на југоистоку Србије, у којима је проглашена ванредна ситуација.
Србија, поплаве - Фото: РТС
Србија, поплавеФото: РТС

Из Дољевца су евакуисане 22 особе, двије из Лесковца, шест из Бојника и четири из Бујановца, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

Усљед обилне кише и изливања бујичних водотокова, проглашена је ванредна ситуација на подручју града Лесковца, на дијелу општине Бојник и на цијелом подручју општина Житорађа, Дољевац, Димитровград и Власотинце.

Припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Ниш интервенисали су пет пута на црпљењу воде у селу Нишевац, у општини Сврљиг, у селима Орљане и Шарлинац у општини Дољевац, као и на евакуацији 22 особе из угроженог подручја општине Дољевац.

На подручју Пчињског управног округа током дана припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Врање црпили су воду из поплављених домаћинстава на територији града Врања, градске општине Врањска бања, општина Владичин Хан, Бујановац и Прешево.

Специјалистички тим за спасавање и рад на води из Врања успјешно је евакуисао четири дјечака у мјесту Бујановачка Бања, а наставља се обилазак терена на критичним локацијама.

У Топличком управном округу, у мјесту Житорађа, општина Прокупље, излила се Југбогдановачка ријека и поток, при чему је дошло до плављења око 24 стамбена и 43 помоћна објекта.

Специјалистички тим за спасавање и рад на води је током дана у рејону села Бадњевац евакуисао старију особу.

Спасиоци су у Житорађи црпили воду у Дому здравља, као и из дворишта домаћинстава у селу Јесница.

Припадници Ватрогасно-спасилачких јединица из Лесковца евакуисали су осам особа из мјеста Кацабаћ, Косанчић, Придворица, Губеревац и Доњи Буниброд, а били су ангажовани и на црпљењу воде у селу Рударе, Бојнику, Власотинцу и Медвеђи.

Ситуација се на овој територији смирује а наставља се обилазак терена.

На подручју Пиротског управног округа усљед изливања ријеке Нишаве дошло је до плављења домаћинстава у општини Димитровград и то на подручју села Жељуша.

Припадници ватрогасно-спасилачке јединице Пирот евакуисали су старију особу са овог подручја и помогли Градској управи у испоруци основних животних намирница.