latinica  ћирилица
12/01/2021 |  07:46 ⇒ 07:56 | Аутор: СРНА

Мјестимично угажен снијег и лед на коловозу

Одвијање саобраћаја је отежано и успорено на дионицама у вишим планинским предјелима и преко превоја у Републици Српској и Федерацији БиХ, због мјестимично угаженог снијега и леда на коловозу.
Снијег на коловозу - Фото: РТРС
Снијег на коловозуФото: РТРС

Због сњежних сметова непроходан је регионални пут Улог - Кланци, преко превоја Морине.

У нижим предјелима саобраћај се одвија по претежно мокрим и клизавим коловозима, док је због ниске температуре могућ наилазак на поледицу, посебно преко мостова, надвожњака и на прилазима тунелима.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске скрећу пажњу на повећану опасност од одрона земље и камења на коловоз на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, а у котлинама и дуж ријечних токова на мјестимично смањену видљивост због магле.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице - Лакташи у Лакташима, саобраћај се преусмјерава обилазним путевима у непосредној близини.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила се код Хотела "Ћубић" преусмјеравају на ауто-пут, из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

Из АМС Републике Српске препоручују возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због радова у тунелу Брчигово на дионици магистралног пута Саставци - Устипрача измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

На дионицама путева међуентитетска линија Хргови - Доњи Блажевац - Лончари -међуентитетска линија Лепница и међуентитетска линија Станић Ријека – Добој - међуентитетска линија Каруше креће се превоз вангабаритног терета па возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због одрона саобраћај је обустављен на регионалном путу Мраковица - Подградци - Градишка.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном траком, а свим учесницима у саобраћају препоручује се да користе алтернативне правце.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

У ФБиХ саобраћај је због радова обустављен у тунелу "Јасен" на путу Прозор - Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар - Широки Бријег - Посушје - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар - Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се и на правцима Витез - Травник, Ступари - Живинице, Живинице - Бановићи, Дрвар - Босанско Грахово, Громиљак - Блажуј и Шуица - Томиславград.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.

Гранични прелаз Метаљка отворен је у времену од 7.00 до 19.00 часова.

Држављани БиХ могу да уђу у Србију са негативним пи-си-ар тестом, не старијим од 48 часова. Транзит за БиХ држављане ограничава се на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Србије.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три земље.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан PCR тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Отворени су гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.