latinica  ћирилица
12/01/2021 |  07:55 ⇒ 11:07 | Аутор: sputniknews.com

Дијелови Србије под водом, ванредно у неколико општина; У току евакуација (ФОТО)

Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од поплава, а 34 особе су евакуисане из поплављених објеката.
Поплаве на Космету - Фото: Тwitter
Поплаве на КосметуФото: Тwitter

Припадници МУП-а, Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима са спасавање и рад на води евакуисали су у понедјељак 34 особе из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока и то 22 особе из Дољевца, двије из Лесковца, шест из Бојника и четири из Бујановца.

Усљед обилних кишних падавина и изливања бујичних водотокова, проглашена је ванредна ситуација на територији града Лесковца, на дијелу територије општине Бојник и на цијелој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград и Власотинце, саопштио је МУП.

Припадници Ватрогсно-спасилачке бригаде Ниш интервенисали су пет пута на црпљењу воде у општини Сврљиг-село Нишевац, општини Дољевац у селима Орљане и Шарлинац, као и на интервенцији евакуације 22 особе из угроженог подручја на територији општине Дољевац.

Специјалистички тим за спасавање и рад на води из Врања евакуисао је четири дјечака у Бујановачкој бањи.
У Топличком управном округу, у мјесту Житорађа општина Прокупље излила се Југбогдановачка ријека и поток при чему је дошло до плављења око 24 стамбена и 43 помоћна објекта.

Специјалистички тим за спасавање и рад на води је током дана у реону села Бадњевац евакуисао старију особу.

Припадници Ватрогасно-спасилачких јединица из Лесковца евакуисали су осам особа из мјеста Кацабаћ, Косанчић, Придворица, Губеревац и Доњи Буниброд. Такође, били су ангажовани на црпљењу воде у селу Рударе, Бојник, Власотинце и Медвеђа.

На територији Пиротског управног округа усљед изливања ријеке Нишаве, дошло је до плављења домаћинстава на општини Димитровград и то на подручју села Жељуша. Припадници ВСЈ Пирот евакуисали су старију особу са овог подручја и помогли градској управи у испоруци основних животних намирница.

На основу хидролошке ситуације, тренутних водостаја на ријекама и стања заштитних објеката проглашена је ванредна одбрана од поплава на Водним јединицама "Јужна Морава- Врање" и "Нишава-Ниш", саопштено је из ЈВП "Србијаводе".

Усљед тенденције раста нивоа водостаја и засићености тла редовна одбрана од поплава проглашена је на Водној јединици "Нишава-Ниш, Димитровград" и на Водној јединици "Ибар- Краљево, Нови Пазар".

На терену су све службе "Србијаводе" и надлежних водопривредних предузећа са директором ЈВП "Србијаводе" Гораном Пузовићем и прате ситуацију како би предузели све припремне радње и мјере у циљу спречавања плављења подручја.

- Пошто се поплавни талас полако помјера према Пироту, ми сада идемо тамо да пратимо ситуацију. Не очекујемо велике проблеме ни у Нишу, ни у Пироту, јер су оба ова града заштићена на прави начин. У Врању гдје је забиљежен пораст нивоа ријеке Мораве су такође наше екипе које прате ситуацију како би утврдили шта је то што морамо ноћас и ујутру да урадимо како би нам грађани били безбједни - истакао је синоћ Пузовић.

У Нишу, Пироту, Димитровграду и Врању су одржани Кризни штабови, гдје су утврђене хитне санационе и превентивне мјере које се предузимају у координацији са Сектором за ванредне ситуације и локалним самоуправама.

Како се наводи, поплавни талас из Бугарске и са Косова и Метохије пријети да угрози насеља на југоистоку Србије.
Службе ЈВП "Србијаводе" уводе дежурства на локалитетима који су евидентирани као критични, како би у складу са хидролошком ситуацијом ангажовали додатна средства и људство у циљу благовременог дејства, пренио је Танјуг.