latinica  ћирилица
12/01/2021 |  09:02 ⇒ 10:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Од петка нове пооштрене мjере на граници Аустрије

Од петка ће на границама Аустрије бити примијењен додатно пооштрени режим уласка у земљу.
Граница  Аустрија -
Граница Аустрија

Одговарајућа уредба биће усвојена ових дана, а о новој мјери министар спољних послова Александер Шаленберг већ је обавијестио Аустријанце у иностарнству.

Актуелна мјера обавезног десетодневног карантина за све који долазе у Аустрију из ризичних региона и земаља продужен је до даљег.

Тај карантин може да се прекине негативним тестом тек након пет дана изолације.

Додатно се уводи обавеза онлајн регистрације прије уласка у земљу.

Та регистрација обавезна је не само за стране, већ и аустријске држављане.

Као и до сада од нове мјере изузети су прекогранични радници, транзитни саобраћај, као и особе које из неодложивих породичних обавеза морају у Аустрију, те и лица која су на пословном путовања, који неће морати у карантин, а ни да се унапред региструју.

Приликом онлајн регистрације лице не наводи само име и презиме, те контакт податке, већ и гдје је боравило пред путовање.

Тиме аустријске власти желе да осигурању, на примјер, да неко ко путује из Шведске у Финску, а одатле у Аустрију, не избјегне карантин, јер је Финска на "зеленој листи" земаља из којих путници не морају у карантин.

Поред тога мора да се наведе адреса у Аустрији, као и дужина боравка у земљи.

Ако неко има PCR тест из иностранства, што је предуслов за повратак са пословног путовања ако се жели ослободити карантина, исто може прослиједити властима онлајн.

Формулар који треба да се попуни налази се на сајту www.oesterreich.gv.at на њемачком и енглеском језику.

Сви путници који улазе у Аустрију од петка су у обавези да прикажу потврду о обављеној онлајн пријави преко PTC система како у електронском или одштампаном облику.