latinica  ћирилица
12/01/2021 |  09:16 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Ситуација на југу Србије се нормализује

Ситуација са поплавама на југу Србије се нормализује, киша је престала и ријеке се полако повлаче у своје водотокове, изјавио је Влада Племић из Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије.
Поплаве на Космету - Фото: Тwitter
Поплаве на КосметуФото: Тwitter

- Највећи проблем имали смо са бујичним потоцима који ни на карти нису постојали и они су се услед великих падавина активирали и попунили све депресије и мјеста која су одавно постојала као опасност - рекао је Племић.

Он објашњава да је 8. и 9. јануара пала велика количина падавина и да је дошло до топљења снијега и обилне кише, те да нико није могао да предвиди толике падавине.

Племић истиче да у овом тренутку нигдје није критична ситуација и нигдје не пријети да буде критична.

- Од 23.00 часа до јутра наше екипе су имале само мања црпљења воде - рекао је Племић за РТС.

Он наводи да има, међутим, мало осцилација између горњег и доњег тока Нишаве, Топлице и Јужне Мораве, али да то неће имати утицаја.

Племић каже да је око 10.680 домаћинстава без струје и да "Електродистрибуција" улаже надљудске напоре да ријеши проблеме.

Ванредна ситуација је на снази у Лесковцу, Дољевцу, Бојнику, Власотинцу, Владичином Хану, Гаџином Хану и Нишу, гдје су обилне кише замутиле сва изворишта.

Обилне кише које су на југу Србије падале протеклих неколико дана донијеле су велике невоље становницима којима су поплављена домаћинства, оранице и пластеници.