latinica  ћирилица
12/01/2021 |  11:34 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Додик: Приговори из Сарајева поводом 9. јануара имају патолошко политички карактер (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да ће Република Српска наставити да обиљежава 9. јануар - Дан Републике, јер је тада формирана и то не може бити промијењено.
Милорад Додик (Фото: Танјуг/Андрија Вукелић) -
Милорад Додик (Фото: Танјуг/Андрија Вукелић)

- Поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске чујемо одавно познате ставове којима појединци покушавају да оспоре овај датум. Тај датум је нешто што остаје заувијек и што траје, као што ће трајати Република Српска. Остала двојица чланова Предсједништва /Жељко Комшић и Шефик Џаферовић/ сматрају да имају право на то, иако то није ствар Предсједништва БиХ - нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва је истакао да су инквизитори међународне заједнице у Уставном суду БиХ традиционално усмјерни против Срба.

- Значај 9. јануара - Дана Републике остаће снажно утиснут у нашем народу. То је исказано и ове године када су многи наши грађани истицали заставе на својим становима, кућама, балконима и аутомобилима, празник је прослављен у кругу породице и нема могућности да ова чињеница буде промијењена - рекао је Додик.

Он је истакао да приговори поводом Дана Републике, који долазе из Сарајева, имају патолошки политички карактер.

- Свима је познато да Уставни суд БиХ ради против Срба и Републике Српске, што је потврђено и одлукама које је доносио, а једна од њих је и о 9. јануару. Овакав Уставни суд ће разбити БиХ својим неуставним и криминалним одлукама усмјереним против српског народаа и Републике Српске. Овај суд не брани БиХ, него је руши јер не поштује Устав БиХ. Синоним за Уставни суд БиХ је политичко насиљ - оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, све одлуке Уставног суда БиХ које су донесене против Републике Српске немају уставни основ, па тако и одлука о 9. јануару.

- Уставни суд покушава да наметне ставове о Репбулици Српској и тако ће наставити да ради. Долазак нових судија говори о томе да су то пажљиво биране и креиране личности које треба да раде против Срба и Републике Српске. Њемица која је дошла је априори против Срба. Упркос свему, ми остајемо посвећени Републици Српској, привржени 9. јануару и нашем националном интересу - поручио је Додик.

Он је упитао о каквој мултиетничности говоре Бошњаци када ње нема нигдје у пракси и нагласио да је грешка била што је БиХ након рата остала обједињена, јер нигдје у свијету није забиљежено да народи који су ратовали формирају државу.