latinica  ћирилица
12/01/2021 |  11:50 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Неће бити промјене скупштинске већине

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је скупштинска већина у Парламенту Српске стабилна и да неће доћи до турбуленција.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је навео да до промјене скупштинске већине неће доћи на основу броја посланика који скупштинска већина има и на основу политичких опција које дјелују унутар ње, те да "ово што се најављује су више жеље него чињенице".

Говорећи о 9. јануару - Дану Републике, Чубриловић је нагласио да је тај дан сигурна историјска чињеница и важан датум за Српску, те да вјерује да ће га Српска обиљежавати док постоји и док се институционално дјелује у њој.

- Опречна мишљења из другог дијела државне заједнице БиХ не треба да изненађују јер су то идеје које су познате и српском народу и Српској. То су покушаји унитаризације БиХ, то је концепт који је прије свега бошњачка политика заговарала све ово вријеме. Институције Српске треба градити и на тај начин одговарати онима који сматрају да Српска не треба да постоји у формату у којем постоји и да не треба да буде организована на начин како је организована. Једино се институционално даје одговор на такве идеје и на таква размишљања - рекао је Чубриловић за "Независне новине".

Он сматра да је дијалог право рјешење, без обзира на опречне ставове и различите циљеве страна које треба да га воде, да га треба његовати и да једино он има смисла.

- Једино дијалог може довести до компромиса и до рјешења прихватљивих за све у оном што нам је заједничко и што нам је неспорно. Све оно што је спорно и за шта не можемо да нађемо рјешење у овом тренутку, то треба да остане за неко друго вријеме, неко зрелије вријеме, кад ћемо моћи наћи рјешење за питања која сада немају заједнички називник. То заједништво које бисмо градили могло би да подстакне на размишљање о бољим рјешењима - истакао је Чубриловић.

Чубриловић сматра и да високи представник у БиХ мало шта може да промијени, ако актери домаће политичке сцене не узму активно учешће и не нађу рјешења која ће бити од интереса грађана БиХ.

Како је нагласио, један човјек сам по себи, без обзира и на могућност наметања неких рјешења, тешко да може да донесе добро за грађане БиХ.

Он је оцијенио да је добро да домаћи политичари што више траже заједничка рјешења и да је то једини прави пут.

Чубриловић је навео да је рад парламента Српске прошле године био прилагођен условима које је диктирао Институт за јавно здравство.

- Имали смо одлуке о проглашењу ванредног стања. То су биле заиста тешке одлуке, али парламент је адекватно одговорио у датој ситуацији. Ако рад парламента искажемо кроз бројке, и даље смо парламент који највише ради. Имали смо 37 дана засједања и у тим и таквим условима протекле године. Донијели смо десетине закона, усвајали извјештаје... Практично, ништа није остало од оног што је била обавеза Народне скупштине Српске - навео је он.

Чубриловић је нагласио и да се Влада Српске морала прилагођавати околностима у којима је радила.

- Медицински сектор је заузео највећи дио простора у дјеловању Владе па и у финансијском смислу. Мислим да је Српска укупно адекватно одговорила том тешком и изазовном задатку, а поготово медицинско особље широм Републике, и то желим посебно да истакнем. Они су дали немјерљив, највећи допринос рјешавању овог проблема. Све остало што се радило, радило се прилагођавајући тим околностима и условима - рекао је Чубриловић.

Чубриловић је свим грађанима честитао празнике, пожелио им да позитивно размишљају, да се што прије ријеши проблем вируса короне и да се врате пословима који треба да значе бољи живот и више перспективе на овим просторима.