latinica  ћирилица
12/01/2021 |  12:12 ⇒ 14:35 | Аутор: sputniknews.com

Трамп одобрио ванредно стање за Вашингтон

Амерички предсједник Доналд Трамп одобрио је проглашење ванредног стања за Вашингтон, које би требало да траје до 24. јануара, саопштила је данас Бијела кућа.
Вашингтон (Фото: https://rs.sputniknews.com/) -
Вашингтон (Фото: https://rs.sputniknews.com/)

То је учињено након што су службе упозориле на безбједносне пријетње током инаугурације Џоа Бајдена наредне недјеље, преноси Ројтерс.

Ванредно стање прогласила је градоначелница Вашингтона Мјуриел Боусер прошле сриједе, након упада демонстраната у Конгрес и јер су послије тога почеле да се појављују информације о планираним нередима током инаугурације, пише амерички Политико.

Како се наводи, проглашење ванредног стања омогућиће Одјељењу за националну безбједност и Савезној агенцији за управљање ванредним ситуацијама да помогну граду у било каквој ванредној ситуацији.

Боусерова је у недјељу тражила од в.д. секретара за националну безбједност Чада Волфа да одобри декларацију прије него што дође до катастрофе, као и да продужи ангажовање америчке тајне службе за инаугурацију од 11. јануара до 24. јануара умјесто раније планираног 19. и 21. Јануара, преноси Танјуг.

Волф је непосредно прије него што је Трамп одобрио ванредно стање поднио оставку наводећи проблеме око његовог именовања, а Политико наводи позивајући се на неименовани извор да је то урадио због прошлонедјељних дешавања.