latinica  ћирилица
12/01/2021 |  12:18 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Савјет министара о помоћи за санирање посљедица земљотреса

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија најавио је да ће данас бити одржана сједница Савјета министара на којој ће бити ријечи о додјели једнократне помоћи Костајници и Хрватској за санирање посљедица земљотреса.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

- Велика трагегдија која је захватила Хрватску и дио територије БиХ и огромне су материјалне посљедице, које ће се више година санарати. Савјет министара је одмах након земљотреса анализирао финансијске могућности с обзиром да немамо усвојен буџет - рекао је Теглетија на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ одговорајући на делегатско питање Лидије Брадаре.

Тегелтија је напоменуо да је неспорно да ће у процес материјалне санације штете морати да се укључи читава БиХ, односно пословна заједница, ентитети, кантони, локалне заједнице.

- Вјерујем да ћемо кроз буџет заједничких институција, али и кроз друге буџете, те ангажовање пословне заједнице да пружимо значајнију финансијску подршку с циљем обнове ових подручја. Нажалост, оно што не можемо надокнадити јесу људски животи - додао је Тегелтија.

Он је рекао да ће сједница Савјета министара бити одржана након сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Брадара је истакла да је задовољна одговором предсједавајућег Тегелтије на питање шта су институције учиниле да помогну да се санирају посљедице разорног земљотреса у Хрватској и дијеловима БиХ, односно на подручју Костајнице, Козарске Дубице и Бихаћа, гдје су нанесене милионске штете.