latinica  ћирилица
12/01/2021 |  12:41 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Новић: За само 25 одсто грађана извршена провјера пребивалишта

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је да је трагично да је само за 25 одсто грађана БиХ извршена провјера пребивалишта и боравишта, те да неколико хиљада људи у овој земљи користи лажна пребивалишта.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

- Задовољан сам што је стигао одговор на моје делегатско питање из Министарства цивилних послова и захваљујем министру Анкици Гудељевић на промптном реаговању. Али садржај одговора је просто невјероватан - рекао је Новић на сједници Дома народа парламента БиХ, указујући да је изненађен подацима надлежних МУП-ова.

Он је подсјетио да се његово делегатско питање односило на пребивалиште и боравиште грађана БиХ и законског основа да се у року од пет година у БиХ морају провјерити сви грађани на којој су пријављени за пребивалиште и боравиште.

Новић је указао да, према информацијама са којима располаже, неколико хиљада људи у БиХ користи лажна пребивалишта, те да је ријеч о лицима који су пријављени као гласачи на изборима.

- Да ли заиста нећемо да утврдимо ко живи у БиХ? Знате да од пребивалишта и боравишта зависти остваривање многих права у БиХ. Колико има двојних пребивалишта унутар БиХ, кантона, Републике Српске и Федерације БиХ - упитао је Новић.

Он сматра да је неопходно том проблему приступити озбиљније, те апеловао да се ангажују МУП-ови на законитом провјеравању да ли грађани имају легално пребивалиште и боравиште