latinica  ћирилица
12/01/2021 |  12:53 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Усвојен Приједлог закона о привременим мјерама у правосуђу

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас у првом читању Приједлог закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа БиХ за вријеме стања природне или друге несреће на територији БиХ.
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Предлагач закона је Савјет министара који у образложењу подсјећа да је Свјетска здравствена организација 11. марта прошле године прогласила пандемију усљед ширења вируса корона, након чега је 17. марта 2020. стање природне или друге несреће проглашено и на територији БиХ.

Иницијативу за доношење овог прописа покренуо је Високи судски и тужилачки савјет БиХ како би се омогућило задржавање тока процесних рокова у поступцима, као и задржавање тока свих материјалних преклузивних рокова за остваривање права странака.

Циљ закона је заштита грађана и њихових људских права и слобода за вријеме трајања овог стања и то посебним прописивањем да хитне поступке чине поступци за сва кривична дјела која су извршена за вријеме трајања стања природне или друге несреће и у вези са ванредним стањем.

Делегати су у првом читању усвојили и Приједлог измјена и допуна Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ.

Приједлог измјена и допуна Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ у Дом народа стигао је из Представничког дома, који је донио закључак да ова правила треба допунити одредбама којима се регулише утврђивање службене и неслужбене верзије пречишћеног текста закона који је претрпио већи број измјена или допуна да би била олакшана његова примјена у консолидованом тексту закона који би парламент БиХ усвојио по хитном поступку.

Дом народа одбио је Приједлог измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Овим законским приједлогом било је предвиђено да посланик или делегат који није у радном односу у Парламентарној скупштини БиХ има право на разлику плате коју остварује у радном односу код свог послодавца до износа плате коју прима посланик и делегат у радном односу у Парламентарној скупштини БиХ, као и на накнаду трошкова за службено путовање ради учешћа на сједници дома Парламентарне скупштине БиХ и њених радних тијела чији је члан, као и кад у раду радног тијела парламента БиХ учествује као предлагач акта или подносилац амандмана.

За расправу о овим тачкама дневног реда није било заинтересованих делегата