latinica  ћирилица
12/01/2021 |  13:07 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Београд захвалан Tехерану на непризнавању Kосмета

Србија је захвална Ирану на чврстом ставу, упркос политичким притисцима, да не призна једнострано проглашену независност Косова, пренијела је предсједник Посланичке групе пријатељства са Ираном у Скупштини Србије Јасмина Каранац иранском амбасадору у Београду Рашиду Хасану Пур Баеију.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Каранчева је истакла да Србију и Иран красе традиционално добри односи, постављени још 1937. године, који се огледају у међусобном поштовању суверенитета и територијалног интегритета, као и у узајамној подршци у међународним организацијама.

Она је изразила наду да ће бити унапријеђени економски односи, који не прате довољно добро развијене политичке односе, јер платни промет између двије земље не функционише, саопштено је из Скупштине Србије.

Пур Баеи је указао да Иран придаје посебну важност односима са Србијом, централном државом региона западног Балкана, те навео да постоји потенцијал, као и интересовање са обје стране да се унаприједи економска сарадња.

Саговорници су изразили очекивање да ће се нова администрација САД вратити Нуклеарном споразуму и да ће укинути неправедно уведене санкције Ирану, што ће омогућити побољшање економских односа и сарадње Ирана, не само са Србијом, него и са остатком свијета.