latinica  ћирилица
12/01/2021 |  13:12 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Пронађена црна кутија из путничког авиона

Рониоци индонежанске морнарице пронашли су на дну мора црну кутију из путничког авиона компаније "Сривиџаја", који се срушио у Јаванско море са 62 путника и члана посаде.

Направа би требала да помогне истражиоцима да утврде узрок пада авиона "боинг 737-500" у море током јаке кише и непосредно након полијетања са аеродрома у Џакарти.

Војни званичник Хади Тјахјанто рекао је да ће и друга црна кутија која је снимала дешавања у пилотској кабини највјероватније бити ускоро пронађена јер је лоциран њен сигнал у истој области.

Други војни званичник Кудо Маргоно истакао је да су направе било уроњене у муљ на дну мора испод бројних предмета отпалих од олупине авиона. Према његовим ријечима, у потрази је ангажовано најмање 160 ронилаца.

Више од 3.600 спасилаца, 13 хеликоптера, 54 већа брода и двадесетак мањих чамаца претражује област сјеверно од Џакарте, гдје је пао авион.

Индонежански национални комитет за безбједност у саобраћају саопштио је да ће им се у истрази придружити амерички Национални одбор за безбједност у саобраћају.

Предсједавајући НТСЦ-а Сорјанто Тјахјоно одбацио је, након прегледа стања пронађене олупине, могућност да се авион распао у ваздуху.

Он је навео да је авион био читав до удара у воду јер су остаци концентрисани на једном мјесту и нису разбацани на ширем подручју као што би било у случају да се несрећа догодила у ваздуху.