latinica  ћирилица
12/01/2021 |  14:37 | Аутор: СРНА

Ердоган: Разговори би могли представљати нову еру

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изразио је данас наду да ће наставак разговора између Турске и Грчке око спорова у поморском дијелу представљати нову еру и од Атине је затражио да не појачава тензије у региону.

Нова рунда разговора биће одржана у Истанбулу касније током мјесеца.

- Морамо да спријечимо да Медитеран постане такмичарска област и да те воде претворимо у нешто што ће служити нашим дугорочним интересима - рекао је Ердоган у разговору са амбасадорима ЕУ у Анкари.

Он је напоменуо да је од Грчке затражио да се уздржи од поступака који би довели до ескалације тензија и изразио увјерење да ће припремни разговори са Грчком који почињу 25. јануара представљати нову еру.

Атина и Анкара јуче су саопштиле да су се сагласиле да ће наставити разговоре 25. јануара око спорних права на истраживање у Средоземном мору.

Турска је прошле године изазвала негодовање Грчке и ЕУ када је послала истраживаччки брод у воде на које право полаже и Атина. Брод се вратио код турских обала, али се обје земље и даље споре око дужине континенталног дијела и права на ресурсе.