latinica  ћирилица
12/01/2021 |  14:51 ⇒ 14:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка предлаже сертификат за вакцинацију

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис позвао је данас да широм ЕУ буде установљен сертификат за вакцинацију против ковида 19 који би помогао у обнови прекограничних путовања.

Грчка, која од туризма има велике приходе, сачинила је већ свој стандардизовани сертификат којим особа доказује да је вакцинисана.

У писму упућеном предсједнику Европске комисије Урсули фон дер Лајен, Мицотакис је предложио проширење тог програма на цијелу ЕУ. Сертификат се може користити у свим формама превоза.

- Иако нећемо одредити да вакцинација буде обавезна или предуслов за путовање, особе које су вакцинисане требају слободно да путују. Треба хитно усвојити заједничко мишљење о томе на који би начин сертификат требао бити структурисан како би то прихватиле све чланице - нагласио је Мицотакис.

Он је подсјетио да су потешкоће у усвајању заједничког дигиталног путничког локаторског формулара /ПЛФ/, установљеног прошле године у настојању да се прати кретање путника, показале да постоји јака потреба за напором на вишем нивоу ЕУ како би се остварио напредак.

У писму Мицотакис напомиње да, уколико чланице ЕУ могу да постигну сагласност о заједничкој формули, онда се то питање може изнијети пред релевантни међународни форум, чиме би дали допринос обнови мобилности на глобалном нивоу.

Он је додао да је за земље попут Грчке које зависе од туризма од кључне важности да то питање буде ријешено прије почетка љетње сезоне.