latinica  ћирилица
12/01/2021 |  16:53 ⇒ 17:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп први пут у јавности од упада у Конгрес

Амерички предсједник Доналд Трамп отпутоваће данас у јужни град Аламо у Тексасу, недалеко од границе САД и Мексика.
Доналд Трамп (AP/Evan Vucci) - Фото: AP
Доналд Трамп (AP/Evan Vucci)Фото: AP

Тамо ће, како се очекује, искористити један од својих посљедњих дана на функцији да истакне напоре своје администрације на сузбијању илегалне имиграције.

То ће бити његово прво појављивање у јавности од прошле сриједе, када је својим присталицама рекао да су предсједнички избори покрадени и када их је позвао да се "боре" прије него што су упали у амерички Конгрес.

Трамп одлази у посјету Тексасу у тренутку када Представнички дом са већинским демократама настоји да га уклони са функције.

Имиграција је била главни фокус Трампове кампање за председника 2016. године, уз његове честе позиве да се изгради зид дуж америчко-мексичке границе, подсећа Глас Америке.ј

Током његовог мандата, који треба да се заврши 20. јануара, његова администрација надгледала је изградњу око 725 километара граничног зида.

Највећим дијелом та конструкција замијенила је постојеће мање баријере дуж границе.

Уочи Трамповог путовања у Аламо, Јужни центар за сиромаштво (СПЛЦ) позвао је да се посјета откаже, рекавши да ће то "само додатно наштетити и изазвати још насиља".

- Годинама су се заједнице на граници опирале фанатичном програму ове администрације. Управо ове заједнице, од Сан Дијега до Бровнсвила, биле су подвргнуте несавјесном насиљу које је распламсала предсједникова антимигрантска реторика и ксенофобицна политика - рекао је замјеник правног директора СПЛЦ-овог Пројекта имигрантске правде Ефрен Оливарес.