latinica  ћирилица
12/01/2021 |  18:30 ⇒ 20:25 | Аутор: РТС

Цијело село под водом, више од 10.000 људи без струје (ВИДЕО)

Стање на поплављеном југу Србије најкритичније је код Беле Паланке, гдје је једно село под водом. Киша више не пада и ријеке се на југу земље полако враћају у корита, али је без струје 10.680 домаћинстава. Ванредна ситуација је на снази у неколико општина.
Ванредно у Белој Паланци (фото: V.Ćirić) -
Ванредно у Белој Паланци (фото: V.Ćirić)

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије, Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима са спасавање и рад на води евакуисали су 85 особа из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока.

Евакуисане су 32 особе из Дољевца, двије из Лесковца, шест особа из Бојника, осам из Бујановца, четири из Златокопа код Врања, три из Пирота, 28 из Беле Паланке и по једну из Димитровграда и из Доње Трнаве код Ниша, наведено је у саопштењу МУП-а Србије.

Наводи се да је, усљед обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдијевању, проглашена ванредна ситуација у 12 локалних самоуправа: на територији градова Ниша и Лесковца, на цијелој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Медвеђа, Владичин и Гаџин Хан, Куршумлија, и због обилних сњежних падавина, на дијелу општине Пријепоље (за шест мјесних заједница).

На територији Нишавског управног округа ситуација је стабилна. Сви водотокови другог реда су се вратили у своја корита док у сливу Јужне Мораве и даље има плављења пољопривредног земљишта на територији Ниша, Алексинца и Ражња. Припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона из Ниша током дана вршили су црпљење воде из домаћинстава у Дољевцу.

На територији Пчињског Управног округа током поподнева припадници Специјалистичког тима за спасавање и рад на води у мјесту Златокоп извршили су евакуацију домаћих животиња и поплављених домаћинстава. Припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона из Врања су и даље на терену.

У Топличком управном округу, током поподнева припадници ВСЈ Прокупље вршили су 11 црпљења воде на територији општина Житорађе и у реону села Бадњевац и то у селима Држановац, Бадњевац, Јасенице и Доње Црнатово.

На територији Јабланичког управног округа Лесковац ситуација је стабилна, а припадници ВСЈ Лесковац су током дана вршили осам црпљења воде на територији града Лесковца.

У Пиротском управном округу припадници Специјалистичког тима за спасавање и рад на води из Пирота извршили су евакуацију 20 особа, од тога једне труднице, као и неколико грла ситне стоке из поплављеног подручја на ушћу Моркањске и ријеке Нишаве. Стање на осталој територији Пиротског управног округа је стабилно, а водотоци су у опадању.