latinica  ћирилица
12/01/2021 |  18:38 ⇒ 18:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак: Прво нова власт у Приштини па наставак дијалога у Бриселу

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да се до коначног споразума Београда и Приштине о нормализацији односа може доћи "у наредним мјесецима" уколико "обје стране буду спремне да преговарају".

Лајчак поручује и да ће прво морати да се сачека формирање нове власти у Приштини како би се наставило са процесом дијалога у Бриселу.

Лајчак је током видео-разговора о "Потенцијалима сарадње ЕУ и САД на Западном Балкану", који је организовала амбасада Њемачке у Вашингтону, поручио да очекује да договор Београда и Приштине, једном када буде постигнут, "јасно одреди ко, шта и у ком временском року мора да испуни" и да не остави "простор за својевољну интерпретацију", што је, како каже, до сада био случај.

- Морамо да осигурамо да се примјени све што је до сада договорено и да ријешимо оно што није договорено као што су међусобна финансијска потраживања и имовинска питања - навео је Лајчак.

Напоменуо је да се процес дијалога Београда и Приштине води већ 10 година и да је вријеме да се финализује.

- Али ако нема воље са њихове стране ми их не можемо наговарати на споразум, али морају да знају да нема ЕУ будућности без нормализације односа - поручио је Лајчак.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине истакао је и да не може да прејудицира каква ће бити реакција земаља чланица ЕУ које не признају независност тзв. Косова уколико дође до нормализације односа.

- У контакту сам са њима, они прате процес и кажу да је оно што је добро за Србију добро и за њих и да неће бити у контрадикцији са Србијом - навео је Лајчак.

Лајчак је поновио да дијалог Београда и Приштине мора бити "изнад дневне политике" и у Београду и у Приштини, а да транспарентност процеса мора да покаже колико је дијалог у интересу свих.