latinica  ћирилица
12/01/2021 |  19:37 ⇒ 13/01/2021 | 07:56 | Аутор: РТРС

Дан Републике Српске обиљежен и у Канади (ВИДЕО)

Дан Републике Српске обиљежен је и у Канади. Прву виртуелну прославу поводом 9. јануара организовао је Канадско-српски савез. Ова кровна организација канадских Срба упутила је честитке званичницима Српске, вјерујућем народу, и свимa онима који желе напредак Републици Српској.
9. јануар, Дан Републике Српске (Илустрација: РТРС) -
9. јануар, Дан Републике Српске (Илустрација: РТРС)

Ма гдје били и под чијом год заставом живјели, српска тробојка им је у срцу, а рођендан Републике највећи празник за бројене Србе у дијаспори. Јединство, саборност, слога и слобода водиља су српске заједнице у Канади. Због пандемије, није било дружења и забаве, што тамошњу српску заједницу није спријечило да путем виртуелне прославе упути честитке и подсјети на значај најмлађе Срске Републике, али и очување Дејтонског спорзама којим је Српска међународно призната.

- Због свега наведеног веома је важно да не скренемо с нашег пута и не изгубимо оно што је темељ нашег друштва, да се не отуђимо једни од других. Да као српски народ занемаримо несугласице, да из овог зла изађемо као бољи људи. Драги пријатељи срећан вам Дан Републике Српске - поручио је амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав.

Знају прекооеански Срби да се њихова матица и најмлађа Република деценијама боре с међународним вјетрењачама. Српску упорно оспоравају, а Космет отимају од Србије.

- Важно је да сви гледамо у будућност не осврћући се на ударце које свакодневно добијамо. Удараца има и данас, поготово ако неко жели да гази међународно право и негира Републику Српску - истакао је амбасадор Републике Србије у Канади Дејан Ралевић.

Генерални Конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић нагласио је да је 9. јануар један од најважнијих датума у историји Срба.

- Постојањем Српске загарантована су права на опстанак Срба западно од ријеке Дрине. Због тога не смијемо заборавити жртве. Српска заједница у Канади добро зна колика је цијена плаћена за слободу српског народа. Срећан празник - рекао је Петковић.

О очувању српског језика и културе у Канади брине Српска Национална Академија (СНА). Циљ им је да подстакну и промовишу српску културну баштину и помажу новим српским имигрантима.

- Српска Национална Академија има циљ да подржи развој српској језика, образовања, фолклора и чувања српског култрурног насљеђа, да помаже у контактима међу научницима....- нагласила је Љиљана Марковић из СНА. 

Два гусларска друштва у Канади његују традицију српске пјесме. Сви народи своју традицију пишу, Срби своју пјевају. Гусле су српско-библијско исконски народни инструмент који чува од заборава све оно што би многи вољели да се заборави.