latinica  ћирилица
12/01/2021 |  23:03 ⇒ 23:03 | Аутор: БЕТА

Трамп сматра да не може да буде смијењен према 25. амандману

Одлазећи амерички предсједник Доналд Трамп оцијенио је данас да "не постоји ризик" да буде смијењен према 25. амандману Устава САД, јавила је агенција Франс прес.

Тај амандман омогућава потпредсједнику САД да, уз подршку главних министара, прогласи шефа државе неспособним за даље обављање дужности.

Трамп, који борави у посјети савезној држави Тексас, позвао је на поштовање закона.

- Дошло је вријеме за смирење за нашу земљу, вријеме за мир - рекао је Трамп који се први пут појављује у јавност од упада његових присталица 6. јануара у Конгрес.

Одлазећи предсједник иначе борави у Тексасу у оквиру своје кампање против илегалне имиграције, пренијела је агенција АП.

Представнички дом Конгреса САД у којем већину чине демократе, данас треба да гласа о резолуцији којом тражи од потпредсједника Мајка Пенса (Мике Пенце) да се позове на 25. амандман.

Очекује се да ће резолуција бити усвојена, али је мало вјероватно да ће се Пенс одазвати на позив демократа и неких републиканаца који су окренули леђа Трампу.

Чланови Представничког дома у Резолуцији оптужују Трампа за подстицање побуне против државе.

- Предсједник Трамп је озбиљно угрозио безбједност САД и институиције Владе. Он ће остати пријетња националној безбједности, демократији и Уставу ако му буде дозвољено да остане на положају - наводи се у Резолуцији на четири странице.