latinica  ћирилица
13/01/2021 |  07:56 ⇒ 07:59 | Аутор: СРНА

Магла у котлинама, поледица у вишим предјелима

У Републици Српској и ФБиХ саобраћај се у нижим предјелима одвија по мокрим и клизавим коловозима, у вишим предјелима и преко планинских превоја има поледице и мјестимично угаженог снијега на коловозу, а у котлинама и дуж ријечних токова понегдје је смањена видљивост због магле.
Магла - Фото: илустрација
МаглаФото: илустрација

Због сметова непроходан је регионални пут Улог - Кланци преко превоја Морине.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске скрећу пажњу на повећану опасност од одрона земље и камења на коловоз на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина и возачима савјетују да на свим путним правцима буду опрезни и да на пут не крећу без зимске опреме.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице - Лакташи у Лакташима, саобраћај се преусмјерава обилазним путевима у непосредној близини.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила се код Хотела "Ћубић" преусмјеравају на ауто-пут, из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

Из АМС Републике Српске препоручују возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због радова у тунелу Брчигово на дионици магистралног пута Саставци - Устипрача измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

На дионицама путева међуентитетска линија Хргови - Доњи Блажевац - Лончари -међуентитетска линија Лепница и међуентитетска линија Станић Ријека – Добој - међуентитетска линија Каруше креће се превоз вангабаритног терета па возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због одрона саобраћај је обустављен на регионалном путу Мраковица - Подградци - Градишка.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном траком, а свим учесницима у саобраћају препоручује се да користе алтернативне правце.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

У ФБиХ саобраћај је због радова обустављен у тунелу "Јасен" на путу Прозор - Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар - Широки Бријег - Посушје - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар - Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се и на правцима Витез - Травник, Ступари - Живинице, Живинице - Бановићи, Дрвар - Босанско Грахово, Громиљак - Блажуј и Шуица - Томиславград.

На планинском превоју Борова глава на дионици Ливно - Шуица учестали су изласци дивљих коња на коловоз.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Гранични прелаз Метаљка отворен је у времену од 7.00 до 19.00 часова.

Држављани БиХ могу да уђу у Србију са негативним пи-си-ар тестом, не старијим од 48 часова. Транзит за БиХ држављане ограничава се на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Србије.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три земље.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан ПЦР тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Отворени су гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар, "Елиса" или "Ецлиа" тест стар максимално 72 часа.