latinica  ћирилица
13/01/2021 |  08:51 ⇒ 08:51 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница против Јахја Вуковића званог Абдулазиз

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Јахја Вуковића /22/ званог Абдулазиз којом се терети да је од 2014. до 2020. године боравио на подручју Сирије, гдје се борио у структурама терористичке организације "Ал Нусра фронт" коју је Савјет безбједности УН прогласио терористичком организацијом.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Вуковић се терети да је 16. јуна 2014. године напустио БиХ и отишао у Њемачку, одакле је након око два мјесеца, отпутовао авионом у Турску, а након тога илегално прешао границу између Турске и Сирије, са намјером да се прикључи терористичким групама које дјелују на том подручју, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Прикупљени су докази да се оптужени прикључио формацијама у оквиру терористичке организације "Џебатул Нусра фронт" /Ал Нусра Фронт/ и терористичким групама које дјелују на подручју Сирије, а које је Савјет безбједности УН прогласио терористичким организацијама, чији припадници су свакодневним оружаним акцијама и то нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим радњама чинили терористичке акте у намјери насилне измјене уставног поретка и режима.

У оптужници се наводи да је оптужени на наведеном подручју боравио заједно са другим особама из БиХ, које су боравиле у Сирији са истом намјером, те под именом Абдулазиз учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни снага "Џебатул Нусра фронт".

Оптужени је на подручју Сирије боравио све до слома и пораза структура такозване "Исламске државе" након чега се скривао на подручју Турске, гдје је лоциран, ухапшен и изручен правосуђу БиХ.

- Вуковић се терети да је постао припадник терористичке групе и пружао помоћ терористичкој групи, чиме је починио кривично дјело организовање терористичке групе - наводи се у саопштењу и додаје да ће Тужилаштво наводе оптужнице доказивати позивањем више свједока и стручних вјештака, међу којима и свједока са мјерама заштите, те прилагањем материјалних доказа.

Јахје Вуковић рођен је 1999. године у Бихаћу, а БиХ је изручен 22. октобра прошле године, од када се налази у притвору.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ. /