latinica  ћирилица
13/01/2021 |  09:12 ⇒ 09:13 | Аутор: СРНА

Институције БиХ годишње "поједу" 927 милиона КМ

За институције БиХ прошле године издвојено је 1,8 милијарди КМ, од чега се око 927 милиона КМ односи на трошкове за њихов рад и инвестиције, а остатак на финансирање спољног дуга, наведено је у документу Министарства финансија и трезора у Савјету министара.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

За јавне услуге на нивоу БиХ издваја се око милијарду КМ, а највећи корисник је Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ - агенција задужена за прикупљање индиректних пореза и царина, на коју се односи око 10 одсто ових расхода,
пишу Независне новине.

- За одбрану се издваја 287 милиона КМ, а за јавни ред и безбједност 267,5 милиона КМ. У овој категорији највећи појединачни корисник је Гранична полиција БиХ, на коју се односи око 80 милиона КМ, док је иза ње Обавјештајно-безбједносна агенција за коју се издваја 36,5 милиона КМ - наводи се у документу.

На економску политику издваја се 48 милиона КМ, док се за Министарство спољних послова издваја 53 милиона КМ.

У документу се наглашава и да од 287 милиона КМ који се издвајају за одбрану, 79 милиона КМ је прошле године намијењено за општу логистичку подршку и остала улагања, а 68 милиона КМ за обуку и професионални развој, 32 милиона КМ издвојено је за модернизацију и развој, 28 милиона КМ за сарадњу са цивилним органима у случају природних катастрофа, док је 33 милиона КМ издвојено за противминско дјеловање и рјешавање вишка наоружања.

- Готово 11 милиона КМ планирано је за набавку "мобилног система К2", као и за одржавање постојећег система К4, без навођења о каквом систему је ријеч. За учешће у операцијама НАТО-а, ЕУ и УН годишње се издваја 5,3 милиона КМ, а исто толико и за међународну сарадњу, испуњавање међународних обавеза и војно-дипломатско представљање у иностранству - наводи се у документу.

Од 100 милиона КМ намијењених УИО, око 70 одсто одваја се за плате запослених, док се за материјале и услуге издваја двадесетак одсто. За капиталне издатке издваја се око 10 одсто буџета УИО, од чега се највећи дио односи на изградњу граничних прелаза.

Од 53 милиона КМ, колико се издваја за Министарство спољних послова, за спровођење спољне политике БиХ издваја се 37 милиона КМ.

Буџет Министарства за људска права и избјеглице, чије фотеље се у протеклом периоду покушало домоћи више кандидата, "тежак" је 10 милиона КМ, а чак 50 одсто буџета односи се на грантове, што може објаснити зашто је фотеља у овом министарству и пожељна, пишу "Независне".

У подацима је наведено да је бруто домаћи производ БиХ прошле године износио око 35 милијарди КМ, а на потрошњу свих јавних нивоа у БиХ односи се око 6,7 милијарди КМ.

Овај документ је Министарство финансија и трезора у Савјету министара објавило уз подршку влада Њемачке и Велике Британије, односно Друштва за међународну сарадњу Њемачке /ГИЗ/, Британске агенције за међународну помоћ, као и Амбасаде Велике Британије у БиХ.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је да су током припреме за израду овог документа осигурали учешће и невладиних агенција, додајући да је сврха овог документа да јавности омогући бољи увид и разумијевање начина на које институције на нивоу БиХ планирају, расподјељују и троше јавна средства из буџета.

Менаџер Програма јачања јавних институција у БиХ у ГИЗ-у Јасмина Попин рекла је да они овај програм у име влада Велике Британије и Њемачке спроводе као дио подршке реформи јавне управе.