latinica  ћирилица
13/01/2021 |  10:25 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Стоилковић: Светосавље одређује идентитет Срба гдје год да живе

Срби у Сјеверној Македонији и ове године ће од 25. до 27. јануара достојанствено обиљежити свој национални празник - Дан Светог Саве, јер је Светосавље оно што одређује идентитет Срба и повезује их на свим просторима на којима живе, изјавио је Срни предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић.
Иван Стоилковић - Фото: РТРС
Иван СтоилковићФото: РТРС

Стоилковић, који је посланик у македонском Собрању, навео је да ће Светосавска академија ове године, због специфичних околности усљед епидемије вируса корона, бити одржана онлајн, те да очекује да ће се на академији обратити највиши званичници Сјеверне Македоније и Србије.

Он је рекао да ће Академију, чији је покровитељ трећу годину заредом предсједник Србије, 27. јануара преносити национална телевизија, а да се ради на томе да је путем приватних телевизија и евентуално РТРС-а пропрате и грађани Србије и Републике Српске.

Стоилковић је додао да се у оквиру обиљежавања снима и документарни филм о Светом Сави, телевизијски спот којим ће се најавити празник, те документарац са ретроспективом свих академија од 2007. године када је установљен празник до данас, а постављени су и пригодни билборди по градовима.

Према његовим ријечима, приједлог је да повеља, коју српска заједница у Сјеверној Македонији сваке године додјељује заслужном појединцу или заједници, припадне Српској православној цркви/СПЦ/.

- Прошле године повељу смо доделили српском члану Председништва БиХ Милораду Додику - подсјетио је Стоилковић.

Он је нагласио да Срби у Сјеверној Македонији са посебним емоцијама доживљавају Републику Српску за коју је српски народ поднио велику жртву.

- Република Српска је за нас, не само институционална заштита за српски народ у БиХ него је посматрамо као нашу другу матицу. Тако да ми, после Београда, имамо Бањалуку као наш други главни град, а надамо се да ћемо, након промена у Црној Гори и трећу матицу имати у Подгорици - рекао је Стоилковић.

Стоилковић је нагласио да је територија Сјеверне Македоније јако битна за српство и да су тамо можда исписане и најсвјетлије странице српске историје, те је изузетно важно одржавати то српство.

- Ми ћемо ове године заједно обележити 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а тај датум је везан за Кајмакчалан и пробој Солунског фронта и ослобођења Србије, што нас чини поносним - рекао је Стоилковић.

Он је навео да у Сјеверној Македонији, према попису из 2002. године који дио јавности никада није признао, живи 1,78 одсто Срба.

- Мало нас је остало. Ми смо на неки начин на периферији српства, мада је српство када је ријеч о овој територији јако интересантно, зато што ми испод земље имамо бројније српске градове него изнад земље и што су бројни животи Срба уткани у ову државу. Срби у Северној Македонији интензивно осећају свој светосавски идентитет и своје корене и чине све да га очувају - поручио је Стоилковић.