latinica  ћирилица
13/01/2021 |  12:04 ⇒ 13:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска пооштрила мјере на граници

Хрватска је пооштрила услове за прелазак границе тако да ће од 15. јануара за улазак у ту земљу бити неопходан негативни тест на вирус корона и карантин у трајању од 14 дана, саопштио је шеф Штаба цивилне заштите и хрватски мнистар унутрашњих послова Давор Божиновић.
Граница између Словеније и Хрватске - Фото: HRT
Граница између Словеније и ХрватскеФото: HRT

Божиновић је нагласио да карантин може да буде скраћен на седам дана, ако неко сам обави PCR тестирање у овлашћеној установи и резултат буде негативан.

Божиновић је објаснио да је ријеч о новој одлуци за границу, да актуелна мјера важи до 15. јануара, као и да је нова мјера усклађена с препорукама Савјета о привременом ограничењу необавезних путовања, поготово држава у којима се шири и нови сој вируса корона.

Листу држава као саставног дијела ове одлуке направиће Хрватски завод за јавно здравље, а тренутно су на листи Велика Британија и Јужноафричка Република.

Божиновић је рекао и да су због повећаног броја особа које путују с циљем допремања помоћи уведена посебна правила, па ће они моћи да уђу у Хрватску на основу претходне сагласности Штаба, односно без теста.

Путницима који у Хрватску улазе због неодложних разлога, сахрана, лијечења, боравак ће бити одобрен на најдуже 12 часова.