latinica  ћирилица
13/01/2021 |  12:38 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Ћеранић и Дамјановић потписали уговор о сарадњи за унапређење и развој факултета

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић потписали су данас у Бањалуци уговор о сарадњи ове двије установе, који ће допринијети реализацији пројеката, с циљем развоја Факултета.
Предраг Ћеранић и Предраг Дамјановић - Фото: СРНА
Предраг Ћеранић и Предраг ДамјановићФото: СРНА

Ћеранић је истакао да је уговор о сарадњи логичан слијед и наставак добре међусобне сарадње Факултета и Завода.

- Овим је наша сарадња формализована, те ће пружити нове могућности за развој факултета - рекао је Ћеранић новинарима након потписивања уговора.

Он је навео да је Педагошки завод на иницијативу Факултета расписао конкурс за најбољи литерарни рад о теми "Безбједна Република Српска" за ученике средњих школа, који је отворен до 10. фебруара, те ученици могу да конкуришу путем својих школа и освоје значајне награде од 500, 300 и 200 КМ.

- Педагошки завод је прихватио и нашу иницијативу да се у средње школе уведе предмет "Безбједносна култура", те ће код надлежног министарства настојати да издејствује повољан исход за ову иницијативу - рекао је Ћеранић.

Ћеранић је као разлоге за увођење овог предмета навео то што постојећи средњошколски систем не пружа довољно знања из ове области, као што су ванредне ситуације, вршњачко насиље, трговина људима и друге опасности.

Дамјановић је рекао да је у току реформа образовања у Републици Српској и изразио наду да ће бити простора за увођење овог предмета, који има велики значај за ученике.

- Ова иницијатива има смисла и треба је подржати, јер је вријеме такво да наши ученици треба на вријеме да се упознају о опасностима, али и безбједносним изазовима, те да овај предмет буде у школским плановима и програмима већ од септембра - рекао је Дамјановић.