latinica  ћирилица
13/01/2021 |  14:18 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Маричић: У кризној 2020. наплаћено више него у рекордној 2019. години (ВИДЕО)

Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић рекао је да је Управа у прошлој години прикупила укупно 2,483 милијарде КМ што је за 0,2 одсто више него у 2019. години, која је била рекордна од њеног оснивања, те додао да је у овој години планирано да буде наплаћено око 43 милиона КМ више јавних прихода.
Горан Маричић - Фото: РТРС
Горан МаричићФото: РТРС

- Директни порези су у прошлој години наплаћени у износу од 464,4 милиона КМ или 8,9 милиона КМ мање. У овом сегменту јавних прихода, порез на доходак је остварио знатан раст, па је наплаћено 196,9 милиона КМ, односно 6,7 милиона КМ или четири одсто више него у години раније - рекао је Маричић у интервјуу Срни.

Маричић је додао да су приходи по основу пореза на добит износили 226,2 милиона КМ и мањи су за пет одсто у односу на упоредну годину, прије свега због тога што је Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве корона вируса с циљем да се пореским обвезницима олакша извршавање обавеза, одгођено плаћање обавеза по основу пореза на добит за 2019. годину.

Маричић је нагласио да је пореским обвезницима, због потешкоћа у пословању, омогућено плаћање тих обавеза у ратама до краја 2020. године.

Када је ријеч о порезу на непокретности, истакао је Маричић, наплата је у прошлој години износила 24,3 милиона КМ или 3,6 милиона КМ мање.

- И плаћање ових обавеза је поменутом уредбом пролонгирано, па је рок за плаћање прве рате са 30. јуна помјерен на 30. септембар, док је рок за плаћање друге рате тих обавеза са 30. септембра пролонгиран за 31. децембар 2020. године - појаснио је он.

Маричић је навео да су доприноси у 2020. години наплаћени у износу од 1,638 милијарди КМ, што је за 64,5 милиона КМ или четири одсто више него У 2019. години.

То је, како истиче, директан показатељ да су мјере Владе Српске на ублажавању посљедица вируса корона по привреду имале значајне ефекте, јер је очигледно да није дошло до смањења плата запослених нити значајног отпуштања радника.

- Тако је у прошлој години за Фонд ПИО наплаћено 935,2 милиона КМ или за 43 милиона КМ више, за Фонд здравственог осигурања наплаћено је 589,7 милиона КМ или 25,1 милион КМ више него у 2019. години, док је за Фонд дјечје заштите наплаћено 78,7 милиона КМ или 3,6 милиона КМ више него у упоредној години - навео је он.

Када је ријеч о осталим јавним приходима, Маричић је истакао да је наплата у прошлој години износила 379,9 милиона КМ, што је за 12 процената мање него у 2019. години.

- Пад наплате је забиљежен код такси и накнада за шест процената, те код осталих јавних прихода за 28,3 милиона марака. Разлог мање наплате осталих прихода у 2020. години је изостанак уплата по основу прихода од дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима и финансијским институцијама, а којих је било у 2019. години - нагласио је он.

Када је ријеч о накнадама за приређивање игара на срећу, Маричић је рекао да је наплаћено 48,9 милиона КМ, што је за 5,8 милиона КМ или 14 процената више него у 2019. години.

Маричић је нагласио да су мјере Владе Српске на ублажавању посљедица вируса корона по привреду имале значајне ефекте на стабилизацију наплате јавних прихода у Републици Српској, јер је очигледно да није дошло до смањења плата запослених, нити значајног отпуштања радника.

Поред мјера Владе, Маричић је истакао и да значајне заслуге за стабилизацију јавних прихода иду и редовним активностима Пореске управе Српске на контроли и наплати јавних прихода.

Према његовим ријечима, на овај тренд у наплати свакако је утицало и унапређење електронских услуга пореским обвезницима, које су олакшале пријављивање, а самим тим и измирење обавеза од пореских обвезника.

Маричић је нагласио и да је Пореска управа, поред редовних активности наплате јавних прихода у прошлој години спроводила и низ одлука и закључака Владе Српске и Републичког кризног штаба од којих је најзначајнија Уредба са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед пандемије вируса корона.

- У том смислу, осим свог редовног посла, Пореска управа је обрадила, односно одобрила више од 29.000 захтјева на износ већи од 51 милиона КМ, а тим захтјевима је обухваћено више од 92.000 запослених - навео је он.

Говорећи о ефектима пореских контрола у прошлој години, Маричић је навео да је Пореска управа Српске у том периоду извршила 4.335 редовних теренских и канцеларијских контрола и рјешењима наложила плаћање 49,5 милиона КМ новоутврђених обавеза са обрачунатим каматама.

- У поређењу са 2019. годином извршено је више тих контрола, те је и остварен већи финансијски ефекат тих контрола - оцијенио је Маричић.

Маричић је навео да су инспектори Пореске управе Републике Српске у прошлој години извршили укупно 2.446 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, те су због утврђених неправилности издали 1.434 прекршајна налога на укупан износ казне од 3,1 милион КМ.

Истовремено, додао је, инспектори су у том периоду за 35 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности.

- Када је ријеч о 2019. години, извршили смо укупно 3.663 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, те смо због утврђених неправилности издали 2.240 прекршајних налога на укупан износ казне од 4,1 милион КМ. Истовремено, инспектори Пореске управе су у том периоду за 378 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности - рекао је Маричић.

Маричић сматра да се пореска дисциплина у Српској када је ријеч о издавању фискалних рачуна може оцијенити као задовољавајућа, али да још има неодговорних појединаца који не издају фискалне рачуне након продаје или давања услуге, чиме врше утају пореза и стварају нелојалну конкуренцију.

Маричић је нагласио да је Пореска управа до сада урадила много у процесу дигитализације и тако ће наставити и у наредном периоду, јер електронска комуникација са пореским обвезницима скраћује процедуре, смањује трошкове папира, штампања, архивирања, а самим тим и смањује број долазака пореских обвезника на шалтере Пореске управе.

Говорећи о плановима за ову годину, Маричић је нагласио да Пореска управа планира наставак активности, те је додао да је стратешки циљ повећање наплате јавних прихода у оквиру постојећег задатог формално-правог оквира.

- Ако остану прописи који су сада на снази, планирамо да повећамо приходе ове године за око 43 милиона КМ. План је усклађен са донесеним републичким буџером за 2021. годину, као и буџетима локалних заједница - навео је Маричић.