latinica  ћирилица
13/01/2021 |  14:58 ⇒ 15:35 | Аутор: Мондо

Египат: Почиње Свјетско првенство за рукометаше (ВИДЕО)

Наслов свјетског шампиона браниће Данска, која се на прошлој смотри у Шпанији окитила првим златом у историји. Регион представљају Хрватска, Словенија и Сјеверна Македонија, која је дан прије почетка "ускочила" умјесто Чешке.
СП у рукомету - Египат 2021 - Фото: Screenshot/YouTube
СП у рукомету - Египат 2021Фото: Screenshot/YouTube

Свјетско првенство за рукометаше, 27. по реду, од данас до 31. јануара ове године одржаће се у Египту, а на њему ће се за свјетски трон по први пут борити 32 репрезентације.
Наслов свјетског шампиона браниће Данска, која се на прошлој смотри у Шпанији окитила првим златом у историји. Као и све репрезентације уочи поласка за Египат због пандемије корона вируса и Данци су имали доста проблема, па је тако до посљедњег тренутка било упитно хоће ли у Египат отпутовати Микел Хансен.

Наиме, сјајни лијеви бек је био међу многим свјетским рукометним звијездама који није желио играти пред публиком због повећаног ризика од ширења вируса. Но, организатори су два дана уочи почетка такмичења саопштили да су, ипак, одустали од намјере да 20 одсто трибина буде попуњено, па ће се Свјетско првенство играти без публике.

Управо је ковид 19 само дан уочи почетка надметања промијенио листу учесника. Наиме, због великог броја случајева заразе корона вирусом од надметања су у уторак увече одустали Чешка Република и Сједињене Америчке Државе, а умјесто њих су према рангирању Свјетске рукометне федерације (ИХФ) "ускочили" Сјеверна Македонија и Швајцарска, 15. и 16. репрезентација са посљедњег Европског првенства.

Уочи овог Свјетског првенства доста је тешко давати било какве прогнозе, јер ће доста тога зависити о тога колико ће која репрезентација имати здравих играча и да ли ће бити случајева појаве ковида 19. Ипак, Данска свакако спада у ред фаворита прије почетка такмичења, анализира Анадолија.

Уз Данску ту су селекције Француске, Шпаније и Хрватске, које су готово увијек у борби за медаље. Поред њих шансу да направе добар резултат имају Норвешка, која је у успону посљедњих година, затим традиционално јаке Шведска и Нјемачка. Из другог плана шансу ће вребати Словенија, Исланд, Мађарска и селекција Рукометног савеза Русије, која под тим именом наступа у Египту због суспензије која је изречена руским спортистима ради допинг скандала.

Од репрезентација изван Европе највише шанси да се умијешају у борбу за медаље имају домаћин Египат, Тунис и Катар, који је једина неевропска селекција која је до сада стигла до одличја на свјетским првенствима. Било је то 2015. године када су Катарани на домаћем паркету стигли до сребра.

Регион ће на овој свјетској смотри умјесто планиране двије представљати три репрезентације. Уз Хрватску и Словенију, које су то право стекле пласманом у полуфинале ЕУРО 2020, ту је сада и Сјеверна Македонија, која је позвана умјесто Чешке, тако да је њихов домет непознаница вјероватно и њима самима.

Но, сигурно је да и Хрвати и Словенци имају тимове који могу далеко отићи. О каквим се селекцијама ради најбоље говори податак да су и једни и други на посљедњем Европском првенству били међу четири најбоља тима, Хрватска друга, а Словенија четврта.

Хрватску ће поново предводити искусни селектор Лино Червар, који их је у јануару прошле године одвео до европског сребра.

-Ту смо да рушимо баријере. Десет година нас није било у финалу, и то смо можда имали и јаче екипе. Увијек мислимо оно најбоље што се може и никад не тражимо алиби. То је квалитета заправо. Иза фудбала, имамо најбројнију публику и они знају да ли смо се ми борили, или нисмо, њих не можеш преварити, а то је главни задатак. Након дјевојака опет имамо једну мушку, јаку репрезентацију. Имамо невјероватну годину рукомета иза нас. Знам да у Египту неће бити пуно наших људи, али знам да ће бити велика гледаност, још ако будемо оправдали својим понашањем и игром, онда не сумњам да ћемо бити хит - рекао је Червар за хрватске медије уочи почетка Свјетског првенства.

Врањеш је пред Египат истакао да је задовољан оним што су током кратких припрема успјели урадити.

- Задовољан сам с протеклих десетак дана у Лашком. Наравно, постоје још неке ствари које би требали поправити до утакмица. Сада је најважније да смо сви здрави, а тамо очекујем да у најважнијим утакмицама одиграмо наш најбољи рукомет и покажемо велику жељу. Имамо добре појединце и морамо бити одлични као екипа - рекао је селектор Словеније.

Свјетско првенство отвориће селекција домаћина Египта и Чилеа дуелом првог кола групе Г у Каиру вечерас од 18 сати по средњоевропском времену.

Иако рукометна репрезентација Босне и Херцеговине није изборила пласман на Свјетско првенство чак осам играча бх. поријекла наступаће у Египту.

Шесторица ће носити дрес Хрватске, а двојица Катара.

Хрватски селектор Лино Червар за највеће свјетско рукометно такмичење у тим је уврстио Марина Шегу, Игора Карачића, Жељка Мусу, Марина Марића (сви рођени у Мостару), Давида Мандића и Јосипа Шарца (обојица рођени у Љубушком). Сјајни чувар мреже Шего репрезентативну каријеру је чак и почео у дресу БиХ, односно младе селекције.

За Катаране ће пак у Египту наступити бивши бх. репрезентативац Данијел Шарић, који је и у 44. години један од кључних играча шампиона Азије.

Некадашњи голман многих европских клубова, међу којима се издваја Барцелона, током каријере је бранио још за репрезентацију Србије и Црне Горе. Осим њега Валеро Ривера, селектора Катара на списак за Свјетско првенство уврстио је и Елдара Мемишевића. Ријеч је о 28-годишњем Маглајлији, који је рукометно име стекао управо у Катару с којим је 2015. године, као и Шарић, освојио историјско свјетско сребро. У каријери је играо за само два клуба и то у два наврата за Маглај и Ал Џаиш.

Први пут на Свјетском првенству за рукометаше наступиће 32 репрезентације подијељене у осам група са по четири тима.

Занимљиво у другу фазу такмичења проћи ће по три најбоље пласиране из сваке групе и са собом понијети бодове освојене у међусобним дуелима. Потом ће бити формиране нове четири групе из којих ће се по двије првопласиране пласирати у четвртфинале.

Президент куп ће се и даље играти, а у њему ће се за пласман од 25. до 32. мјеста надметати четвртопласиране селекције из сваке од осам група.

Четвртфиналне утакмице на распореду су 27. јануара, а два дана касније играће се полуфинални дуели. Утакмица за треће мјесто заказана је за 31. јануар у 14.30 сати, а велико финале исти дан у 17.30.

ГРУПА А: Нјемачка, Мађарска, Уругвај, Зеленортска Острва.
ГРУБА Б: Шпанија, Тунис, Бразил, Пољска.
ГРУПА Ц: Хрватска, Катар, Јапан, Ангола.
ГРУПА Д: Данска, Аргентина, Бахреин, Конго.
ГРУПА Е: Норвешка, Аустрија, Француска, САД.
ГРУПА Ф: Португал, Алжир, Исланд, Мароко.
ГРУПА Г: Шведска, Египат, Сјеверна Македонија, Чиле.
ГРУПА Х: Словенија, Бјелорусија, Јужна Кореја, Русија.