latinica  ћирилица
13/01/2021 |  15:36 ⇒ 14/01/2021 | 07:36 | Аутор: РТРС

За помоћ превозницима 2,3 милиона КМ (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је за помоћ превозницима обезбијеђено 2,3 милиона КМ.
Редовна аутобуска линија -
Редовна аутобуска линија

Он је подсјетио да је Влада донијела Уредбу о поступку додјеле средстава привредним субјектима у области превоза лица у друмском саобраћају за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона, чиме је осигурана помоћ за око 1.500 радника у овом сектору.

Вишковић каже да ће тиме бити пружена финансијска подршка превозницима, односно уплаћена средства за суфинансирање пореза и доприноса у периоду од 1. августа до 31. децембра 2020. године.

- Ова помоћ је нови доказ да Влада на почетку ове године настоји да посредством Компензационог фонда што више помогне реалном сектору да се очувају радна мјеста и да се што лакше, брже и боље изађе из проблема са вирусом. Надам се да ћемо већ у првом полугодишту ове године моћи коначно рећи да је вирус иза нас и да се вратимо у период у којем смо били марта 2020. године, што је жеља Владе, а сигуран сам и грађана и привредника - поручио је Вишковић.

Премијер је позвао превознике који испуњавају услове да се пријаве, за шта ће, у складу са овом Уредбом, имати рок од 30 дана, уз очекивање да ће Уредба ступити на снагу већ сљедеће седмице.

- Услови су да на дан 31. јули немају више од 15 одсто отпуштених радника у односу на број који су имали крајем фебруара 2020. године. Услов је и да су у периоду од јануара до краја новембра прошле године имали пад прихода већи за 20 одсто у односу на исти период 2019. године, као и да имају регистровану дјелатност - рекао је Вишковић.

Вишковић је навео да је Влада овом сектору због отежаног пословања у условима пандемије вируса корона већ излазила у сусрет, па су превозницима лани били плаћани порези и доприноси на плате за април и мај 2020. године, као и порези и доприноси за март, јуни и јули.

Повезане вијести:

Исплаћено више од осам милиона КМ подстицаја за повећање плата радника

Вишковић: Заводу за запошљавање три милиона КМ

За набавку брзих антигенских тестова 1,5 милиона КМ