latinica  ћирилица
13/01/2021 |  18:08 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Покренута кампања за обнову кућа у Костајници и Козарској Дубици (ВИДЕО)

Људска несебичност и хуманост највише долазе до изражаја у невољи.
Фондација др Даница Грујичић помаже Костајницу и Козарску Дубицу - Фото: РТРС
Фондација др Даница Грујичић помаже Костајницу и Козарску ДубицуФото: РТРС

Показује то и примјер Фондације "Заједно за младе-Проф.др Даница Грујичић" из Београда, која је покренула кампању за прикупљање средстава за обнову кућа у општинама Костајница и Козарска Дубица, које су недавно погођене земљотресом.

Акцију су у децембру почели млади, с првобитном намјером да се на Космету и у Херцеговини изгради по једна кућа за вишечлане породице, али је недавни земљотрес промијенио приоритете, па ће прикупљена средства бити усмјерена на обнову кућа у општинама Костајница и Козарска Дубица.

- Ово што се десило је заиста трагично, Костајница је разрушена и ми желимо да прикупимо новац да сада тамо помогнемо макар једној породици, а можда ћемо моћи да поправимо и пар кућа - све зависи од тога колико ће новца бити, имамо већ и велики број фирми који су се придружили, СПЦ учествује у читавом овом пројекту и многе друштвено одговорне компаније - истиче Грујичићева.

Активности се спроводе у сарадњи са Удружењем "Бастион", а придружиле су се и студентске организације и удружења грађана из Републике Српске. Најважније је, кажу, да се угроженима што прије обезбиједе основни услови за живот.

- У Србији је број телефона, на који пошаљете поруку без текста, 4334, а у Републици Српској је позив на број 1432 тиме донирате једну марка, односно 100 динара у Србији. Наш циљ је био да добијемо 100.000 порука - наглашава Грујичићева.

Директор Фондације, Немања Недељковић, очекује да ће кампња трајати до краја јануара, али да ће бити и породужена ако буде било потребно.

- Приоритет је да људима који су угрожени, поготово зато што је зима, помогнемо да што прије добију свој дом - кaже Недељковић.

Први циљ Фондације, основане 2018. године, је подршка талентованој дјеци и младима. Ова кампања показује да млади имају свијест о потреби помоћи људима у невољи, али и да за солидарност и хуманост не постоје препреке ни границе.