latinica  ћирилица
13/01/2021 |  18:40 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Аквана би могла у потпуности остати без новца (ВИДЕО)

Након што је Пореска управа Републике Српске доставила рјешење о принудној наплати дуга Аквани из Бањалуке, ово јавно предузеће би могло у потпуности остати без новца.
Аквана - Пореска управа блокирала рачун - Фото: РТРС
Аквана - Пореска управа блокирала рачунФото: РТРС

Док у Пореској управи увјеравају да је ријеч о неизбјежној законској процедури, већ примјењиваној на истом предузећу, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић сматра да је ријеч о, како каже, политичкој саботажи.

- Да бисмо наплатили неспоран доспјели дуг, бањалучкој Аквани смо послали опомену, потом и рјешење о принудној наплати - каже директор Пореске управе, Горан Маричић.

Маричић наглашава да је Пореска управа на исти начин поступила и кад је први пут евидентиран дуг за порезе и доприносе у овом предузећу.

- Такав исти третман је Аквана имала и у прошлој години. Дакле, ништа ново није урађено у односу на праксу која већ постоји у складу са законом. Аквана има дуг од 350.000 КМ који је доспио у 2020. години - рекао је он.

Станивуковић сматра да су републичке институције недавно постављеном директору Акване требало да омогуће више времена да почне рјешавати проблеме.

- На рачуну Акване смо затекли само 25.000 КМ. Све ће то бити прогутано, рачуни ће бити блокирани. На то гледам директно као на саботажу - истиче Станивуковић.

Маричић каже да Аквани ускоро на наплату пристиже и додатних 80.000 КМ репрограмираног дуга насталог у 2014. години. Подсјећа на начин којим овај и остали дужници могу отклонити мјеру принудне наплате.

- Сви порески обвезници који имају доспјеле обавезе по основу пореза и доприноса имају законску могућност да поднесу захтјев за репрограм, то јест одгођено плаћање, што је довољан правни основ да престане мјера принудне наплате - наводи Маричић.

Градоначелник Станивуковић је саопштио да је дуг јавног предузећа Аквана премашио 10 милиона КМ и да су приватни предузетници почели да захтијевају хитну исплату милионских потраживања. Тврди да ће његов тим пронаћи начин измирења дуга и, притом, у власништву јавног предузећа задржати драгоцјено земљиште.