latinica  ћирилица
13/01/2021 |  18:54 ⇒ 18:59 | Аутор: СРНА

Симић: Због неистинитих оптужби Драгичевића, Додик морао прибјећи тужби за клевету

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Перо Симић истакао је да су изјаве Давора Драгичевића, оца преминулог младића Давида Драгичевића из Бањалуке, о наводном учешћу Милорада Додика у убиству и диловању кокаина лажне због чега је Додик морао прибјећи тужби за клевету као мјеродавном законском акту у наведеном случају.
Перо Симић -
Перо Симић

Реагујући на текст који је објавила агенција Бета под насловом "Додик тужио за клевету Давора Драгичевића, оца убијеног Давида Драгичевића", Симић је нагласио да је у поменутом тексту наведено да је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик тужио и београдски недељник НИН, као и издавача НИН-а Рингијер Аксел Шпрингер, што је тачно, додавши да агенција Бета није до краја била професионална, јер није навела у потпуности зашто је Додик тужио за клевету Давора Драгичевића, недељник НИН, као и његовог уредника Милана Ћулибрка, тако да је јавност остала ускраћена за комплетну истину.

Истина је да је тужени Давор Драгичевић у интервјуу за недељник НИН од 21. марта 2019. године под насловом "У Давидово убиство умијешани полиција и Додик" изнио оптужбе на рачун Милорада Додика гдје је, између осталог, навео: 'Поседујем чврсте доказе да је реч о убиству у које су умешани врх МУП-а РС, Милорад Додик... Председник Србије Вучић врло добро је упознат с предметом организованог убиства Давида Драгичевића и не могу да схватим да у званичну посету прима једног од убица тог детета, Милорада Додика... Драган Лукач, министар, главни дилер кокаина у РС и МУП користи као своју приватну организацију за диловање и растурање кокаина, у спрези са Додиком... На првој сахрани су биле убице мог детета, један од њих је Милорад Додик.

- Те монструозне тврдње првооптуженог Драгичевића које је цитирао НИН представљају изјаву о чињеницама. Сложићете се да је тврдња о наводном учешћу тужитеља у убиству и диловању кокаина тврдња о најтежим кривичним дјелима. Овакве изјаве туженог Драгичевића на рачун тужитеља Додика су неистините и лажне и морао је прибјећи тужби као мјеродавном законском акту у поменутом случају - појаснио је Симић.

Он је подсјетио на Закон о заштити од клевете Републике Српске који јасно каже да "свако пословно способно лице које проузрокује штету угледу физичког или правног лица изношењем или проношењем изражавања нечег неистинитог, идентификујући то лице трећем лицу одговорно је за клевету ако је то лице проузроковало штету у својству аутора, уредника или издавача изражавања или у својству лица које је на неки други начин ефикасно контролисало садржај тог изражавања, као и правно лице које је објавило изражавање".

- У наведеним изјавама Давор Драгичевић и НИН, који је пренио његове изјаве, оклеветали су тужитеља јер су убиство и трговина кокаином тешка кривична дјела. То представља класично рушење угледа Милорада Додика. Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ у потпуности је свјестан да је као јавна личност подложнији критици него други, међутим изношење наведених неистинитих чињеница нема никакве везе са слободом изражавања тужених - нагласио је Симић.

Он је појаснио да су тужени, изношењем неистина, злоупотријебили право прописано чланом 10 Европске конвенције за заштиту људских права и темељних слобода који се примјењују у БиХ, али и да је овим одредбама прописано да "остваривање слободе изражавања укључује и обавезе и одговорности те може подлијегати и ограничењима и санкцијама предвиђених законом".

- Морам признати да је и ваша агенција показала непрофесионалност преузимајући само информацију са странице "Правда за Давида" при томе не показујући интересовање да чује и другу страну и тако се упозна о томе шта је навело Милорада Додика да тужи Давора Драгичевића како би јавност добила потпуну истину а не фалсификат истине - навео је савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Симић је истакао да није сувишно да понови како су неки покушали да смрт овог младића политички злоупотријеби, али и колико се управо Милорад Додик залагао код Тужилаштва да смрт младог Давида Драгичевића мора што прије да буде ријешена, а починиоци тог злочина да се пронађу и казне.