latinica  ћирилица
13/01/2021 |  19:36 ⇒ 14/01/2021 | 07:36 | Аутор: РТРС

Нови сарајевски атак на војну имовину (ВИДЕО)

Имовина на територији Републике Српске, укључујући и неперспективне војне локације је власништво Српске и наши представници у Парламентарној скупштини БиХ у старту треба да одбаце сваки покушај који то негира, каже за РТРС предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, реагујући на иницијативу посланика СДА Дениса Звиздића којом се задужује Савјет министара да направи закон којим се уређује кориштење и располагање неперспективном војном имовином.
Војна имовина - Фото: РТРС
Војна имовинаФото: РТРС

Иницијатива је прошла јер су посланици СДС-а, ПДП-а и ДНС-а били уздржани током гласања.

Правобранилац Републике Српске Миломир Говедарица изнеђен је таквим ставом дијела посланика јер су својинско-правни односи у надлежности ентитета, а не БиХ.

Још једна иницијатива Дениса Звиздића која иде у правцу, како он то воли да каже, "јачања државних институција". Звиздић измишља "топлу" воду и већ уходани процес додијељивања неперспективних војних локација ентитетским владама које их потом уступају локалним заједницама, жели да уреди бх. законом.

- Задужује се Савјет министара да у року од 30 дана припреми и у парламентарну процедуру упути Приједлог закона о начину кориштења и располагања неперспективном и непокретном војном имовином и да се предметна имовина додијели локалним заједницама на чијој териротији се налази - пише у иницијативи.

Иницијатива је у практичном смислу бесмислена и непотребна јер и без закона који тражи Звиздић, траје примопредаја неперспективних војних локација локалним заједницама, као што је било љетос у Рудом са складиштем Оружаних снага. И то на основу Споразума о основним принципима за рјешавање питања непокретне и покретне војне имовине који су 2007. године потписали Министарство одбране БиХ и енитетске владе.

Предсједник Борачке организације Републике Српске каже да је ова иницијатива на "дугом штапу".

- То је наша имовина која је на територији Републике Српске, без озбира била покретна или непокретна и сви посланици из Српске то тако треба да схвате и да сваку иницијативу која иде у правцу одузимања енергично одбију у старту - поручује Савчић.

Но, то се није десило. Мада су посланици СНСД-а и Српског клуба били против, у другом кругу гласања није било потребних десет руку из Републике Српске у Представничком дому како би иницијатива била одбачена. 

- Захваљујући суздржаним гласовима СДС и ПДП-а иницијатива Дениса Звиздића није заустављена већ на овом кораку и према њој би Савјет министара требало да креира закон о непреспективној војној имовини. Међутим, Савјет министара не може да изврши тај задатак из простог разлога јер не постоји слово у Уставу БиХ које би дало право институцијама БиХ да управљају јавним добрима и имовином а то је признато и у преамбули када се доносио Закон о приватизацији банака 2008. године - наводи Сњежана Новаковић Бурсаћ, шефица Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Надлежне институције Републике Српске већ су дале негативно мишљење о иницијативи Дениса Звиздића уз оцјену да је неоснована и у супротности са уставним надлежности ентитета и БиХ.

- Несхватљиво је да поједини посланици из Републике Српске у Представничком дому гласају супртно мишљењу институција, односно интереса Српске. Својинско-правни односи су у искључивој надлежности Републике Српске. дакле, БиХ нема надлежност у тој области, што је јасно наведено у мишљењу Венецијанске комисје и читавог низа судских одлука - истиче Правобранилац Републике Српске.

Овакав став који Република Српска заступа од тренутка када је Сарајево почело да проблематизује питање власништва над покретном и непокретном војном имовином, познат је свим политичким странкама у Српској. И поред тога опозицони посланици својом пасивношћу током гласања о Звиздићевој иницијатива показали су да су су савезници СДА, а на наша питања зашто су то урадили - нису хтјели да одговоре.