latinica  ћирилица
14/01/2021 |  07:56 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Драгану Мектићу за злоупотребу положаја

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и другим оптуженим за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства чиме је причињена укупна штета од 244.764 марака.
Драган Мектић - Фото: klix.ba
Драган МектићФото: klix.ba

Осим Мектића, оптужени су Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људи, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су, према оптужници, остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности, коју је донедавно обављао, Голијанин у својству шефа кабинета министра безбједности, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија "Инза" Сарајево.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Тужилаштво им ставља на терет и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовања физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова