latinica  ћирилица
14/01/2021 |  09:45 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Давидовић: Приоритет - задржати младе у Српској

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је у интервјуу Срни да је за ову годину планирана реализација пројеката чији је циљ стварање услова за останак младих у Републици Српској јер је приоритет да буду мотивисани да у Српској граде будућност и стварају породице.
Соња Давидовић - Фото: СРНА
Соња ДавидовићФото: СРНА

- У плану је и улагање у спортску инфраструктуру, без које нема ни правилног развоја спорта. Циљ нам је да створимо услове за развој спорта и за здраву базу спорта која ће бити основ за будуће успјехе - рекла је Давидовићева.

Давидовићева је истакла да је Министарство увијек у фокус стављало младе који требају да остану и граде породицу и будућност у Српској, те унапређење и развој спорта, а та пракса биће настављена и убудуће.

- С обзиром на све околности у којима функционишемо већ готово годину дана, ускладићемо активности и пројекте са буџетским средствима која имамо на располагању и прилагодити им и динамику реализације пројеката - навела је Давидовићева.

Према њеним ријечима, ванредна ситуација изазвана појавом вируса корона погодила је све сегменте друштва, па тако и области које су у надлежности Министарства породице, омладине и спорта, те су се активности морале прилагодити актуелној ситуацији.

Влада обезбиједила средства за плате и доприносе спортским колективима

- Трудили смо се да пажњу усмјеримо на оне којима је помоћ у том тренутку заиста била потребна, те је Влада обезбиједила средства за плате и доприносе спортским колективима и привредним субјектима како би лакше пребродили финансијске проблеме у којима су се нашли - рекла је Давидовићева.

Давидовићева је додала да је Министарство директно финансијски помогло женској кошарци у Републици Српској како би клубови привели крају такмичарску сезону и реализовали планове.

- Подржали смо рукометне клубове који су били у опасности да изгубе статус у рангу такмичења, те бројне клубове у различитим спортовима, водећи рачуна да равномјерно пружимо подршку спорту у свом регијама Републике Српске - рекла је Давидовићева.

Давидовићева је захвалила спортистима јер су показали висок степен друштвене одговорности, те су, у моментима када су били спријечени да изађу на спортске терене, пружали подршку грађанима, позивали их да сачувају здравље и остану код куће.

- И у омладинском сектору је одговорност била на високом нивоу, поготово када је ријеч о волонтерима који су несебично помагали старијим и угроженим суграђанима, у сарадњи са Републичком управом цивилне заштите - каже Давидовићева.

Изузетно квалитетан закон о спорту на који се чекало двије деценије

Давидовићева је међу реализованим активностима у протеклој години издвојила усвајање Закона о спорту, на који се чекало готово двије деценије, те напоменула да је ријеч о системском рјешењу које је цјелокупна спортска јавност оцијенила као изузетно квалитетно.

- Очекујемо првенствено да /овај закон/ унаприједи систем спорта у најширем смислу. Руководили смо се намјером и реалном потребом да јасно дефинисаним прописима створимо услове за развој и унапређење спорта у Републици Српској - рекла је Давидовићева.

Давидовићева је напоменула да ће бројни сегменти бити унапријеђени новим законом, као што је здравствена заштита спортиста, те је дефинисан обавезан систематски преглед спортиста до 18 година, који Министарство финансира у сарадњи са Фондом здравственог осигурања.

- Кад већ говоримо о младим спортистима, јако је важно да са њима ради едукован и стручан кадар, па смо се и тим дијелом озбиљно бавили, као и стварањем услова за развој школског спорта - рекла је Давидовићева.

Давидовићева је додала да је значајно ојачана улога спортских савеза, уређен систем финансирања, те дефинисана и улога спортског инспектора и створена могућност за преобликовање спортског у привредно друштво.

Нулти степен толеранције према насиљу у породици

Када је ријеч о породици као сегменту друштва, Давидовићева је истакла да је ванредна ситуација у већем броју случајева зближила породице и показала да су здравље и добри породични односи најважније и највредније што човјек има у животу.

- Нажалост, било је и другачијих случајева, па је забиљежен и благи пораст насиља у породици. И у тим ситуацијама смо сарађивали са сигурним кућама, пружили подршку и трудили се да се обезбиједи адекватан третман за све жртве насиља иако константно понављамо да је нулти степен толеранције према насиљу наше и опредјељење свих институција Републике Српске - рекла је Давидовићева.

Давидовићева је напоменула да је урађено све како би се прописима уредила област насиља у породици, подигла заштита жртве на виши ниво, те да се свако насиље третира као кривично дјело и да се системски створе услови за смањење насиља на најмању могућу мјеру.

Давидовићева је истакла да је задовољна оствареним резултатима у протеклој години иако је била пуна изазова због пандемије вируса корона.

Давидовићева је навела да је Министарство углавном успјело да реализује редовне активности, али да се од неких пројеката морало и одустати.

- Првенствено смо водили рачуна о здрављу свих наших грађана и због тога смо, поштујући одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације, редуковали активности које су захтијевале већа окупљања и представљале ризик, а реализовали смо активности које смо могли прилагодити прописаним мјерама - рекла је Давидовићева.