latinica  ћирилица
14/01/2021 |  10:11 ⇒ 15/01/2021 | 07:23 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске: Од петка нова листа лијекова који се издају на рецепт

Од петка 15. јануара почиње да се примјењује нова Листа лијекова који се издају на рецепт, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

На листи се налазе нови лијекови које до сада ФЗО Српске није финансирао, попут лијекова који се користе за лијечење хроничне опструктивне болести плућа, дијабетеса, те кардиоваскуларних обољења, наводи се у саопштењу.

- И са финансирањем нових лијекова Фонд настоји да континурано побољша ефикасност лијечења савременијим терапијама, смањи број хоспитализација и унаприједи квалитет живота обољелих. Неки од нових лијекова од сутра ће бити доступни на Листи А, гдје је партиципација 10 одсто за оне који нису ослобођени плаћања ове обавезе, а осигураници који су ослобођени плаћања партиципације не плаћају ништа за ове лијекове - напомињу из ФЗО Српске.

Како наводе из ФЗО Српске, један од нових лијекова који је уврштен на Листу А и који је од сутра доступан на рецепт је лијек за хроничну опструктивну болест плућа (трокомпонентнилијек "беклометазон,формотерол, гликопиронијум бромид стлачениинхалат").

Осим њега на Листу А од сутра су доступне капи за дјецу "холекалциферол" у већем дозном облику у односу на досадашњи облик, чиме ће се поједноставити примјена овог лијека.

- На Листу А уврштен је и нови лијек за дијабетес типа два ("семаглутид"). Наглашавамо да се овај лијек набавља путем јавних набавки, па ће осигураницима бити доступан након спроведеног тендерског поступка. Иначе, све нове лијекове прописиваће надлежни љекари у складу са медицинским индикација. Осим тога, сви поменути лијекови су савременији и омогућиће комфорнију примјену за осигуранике, а истовремено доприносе и рационализацији трошкова - саопштено је из ФЗО Српске.

И на Листу Б гдје је партиципација 50 одсто за све осигуранике без изузетка, од сутра су осигураницима доступни нови лијекови које Фонд по први пут уврштава на листу.

- Примјера ради, осигураницима са хроничном срчаном инсуфицијенцијом на препоруку љекара од сутра ће на овој листи бити доступна три дозна облика лијека "сакубитрил, валсартан филмтаблет". Овај лијек је уврштен на препоруку Удружења кардиолога Српске који сматрају да ће се увођењем овог лијека смањити број хоспитализација и побољшати квалитет живота обољелих - наглашавају из ФЗО Српске.

На Листи Б биће доступна и нова доза лијека "триметазидин" за ангину пекторис, који се, такође, прописује на препоруку кардиолога. Увођењем нове дозе смањује се број терапија овог лијека на једну дневно, што је још једна предност за обољеле.

- Ове новине су доказ да Фонд ослушкује потребе струке и осигураника у циљу побољшања ефикасности лијечења и у складу са могућностима уврштава нове терапије на Листу лијекова који се издају на рецепт - истичу из ФЗО Српске.

Поред финансирања нових лијекова, ФЗО је неке лијекове који су се налазили на Листи Б пребацио на Листу А, гдје је партиципација за лијекове много мања, а они који су ослобођени плаћања партиципације не плаћају ништа за лијекове на Листи А.

- Тако да ће од сутра чак пет генеричких лијекова за обољеле од хроничне опструктивне болести плућа налазити на Листи А, што је велика финансијска олакшица за обољеле од ове болести. С обзиром на то да је ријеч о лијековима који се користе у терапији хроничне опструктивне болести плућа, која је у сталном порасту, пребацивањем ових лијекова на Листу А, гдје је мање лично учешће осигураника у трошковима лијекова, настоји се смањити прогресија ове болести, као и све њене компликације - напомињу из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске наглашавају да са увођењем нових лијекова на рецепт настављају своју праксу да сваком уштедом која настане рационализацијом, контролом и управљањем свим трошковима усмјеравају на проширење права осигураних лица.

Упркос свим финансијским изазивима са овом праксом ФЗО ће наставити и убудуће, с тим да ће се још више залагати за додатне изворе финансирања будући да савремена медицина напредује из дана у дан, а у складу са њом расту и потребе осигураника и здравствене струке, саопштено је из ФЗО Српске.