latinica  ћирилица
14/01/2021 |  10:42 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

Завод за уџбенике и наставна средства планира да изврши ревизију уџбеника

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић рекао је да ће у овој години акценат Завода бити на иновацији уџбеника и на ширењу малопродајне мреже.
Уџбеници (Фото: banjaluka.net) -
Уџбеници (Фото: banjaluka.net)

Ђенић је навео да је Акционим планом, одобреним од Владе Републике Српске, планирана ревизија свих уџбеника јер се поставља питање тежине школске торбе.

- Ми тренутно на томе радимо и са ауторима ћемо видјети да ли сви ти уџбеници који су тренутно обавезни морају да буду или не. Видјећемо гдје можемо да извршимо адаптацију или ћемо расписати конкурсе за нове уџбенике - нагласио је Ђенић.

Према његовим ријечима, први корак који Завод може да уради по питању смањења школске торбе јесте да ће радити дигитализацију прве тријаде да би олакшали школску торбу најмлађима.

- А, све остало што се тиче измјене уџбеника, то је до наставног плана и програма. Ми ћемо, заједно са Републичким педагошким заводом и Министарством просвјете и културе, наставити да радимо на томе - рекао је Ђенић.

Ђенић је подсјетио да су и за текућу школску годину припремили нове дигиталне садржаје, а то су уџбеници Географије од шестог до деветог разреда, уџбеник "Историја за шести разред" и "Српски језик и језичка култура за трећи разред".

- Прије двије године смо почели дигитализацију уџбеника, и то садржаја уџбеника Географије. Тај пилот-пројекат спроведен је у 20 школа у Републици Српској и наишли смо на максимално одобрење и одушевљење свих наставника и ученика који су у томе учествовали - напоменуо је он.

АКЦЕНАТ И НА ПРЕДШКОЛСКИ УЗРАСТ

Ђенић је подсјетио да је Завод у протеклој години акценат ставио на предшколске установе и објављене су двије публикације за најмлађе - "Предшколска радилица", намијењена за дјецу пред полазак у школу и "Моја прва књига", намијењена за дјецу узраста пет и шест година.

У протеклој години формиран је и дидактички сет за игру и рано учење који је наишао на одушевљење просвјетних радника јер могу, напокон, све да нађу на једном мјесту.

ПОЗИВ СВИМА ДА ПОСЈЕТЕ 20 КЊИЖАРА ЗАВОДА У СРПСКОЈ

Он је нагласио да је у овој години у плану наставак реновирања књижара, којих овај завод има 20, те позвао све да их посјете јер, осим белетристике, имају широк асортиман канцеларијског материјала, поклон-програма, кожне галантерије, до играчака.

Ђенић је навео да је протекла година била специфична за све, па и за Завод за уџбенике, установу која се самофинансира и чији сви приходи долазе од продаје кроз сопствене књижаре, које су, због вируса корона, биле затворене два мјесеца.

Он је додао да је то директно утицало на приходе и захвалио Влади Републике Српске и Фонду солидарности, који су изашли у сусрет Заводу и одобрили рефундирање за све раднике за порезе и доприносе и на тај начин су успјели да одрже ликвидност.

Ђенић је нагласио да је у Заводу годину дана и прво што је увидио јесте "да су књижаре Завода познате само у вријеме куповине уџбеника, односно пред почетак школске године".

- Ставио сам акценат да се то промијени, а да би то успјели морамо нешто нашим купцима да понудимо. Наше књижаре су уредне, али су доста старе и кренули смо у њихово реновирање. Ове године смо кренули од Бијељине, гдје смо нашу књижару реноворали и сада добијамо све похвале, али је и промет порастао. На томе желимо да радимо и повећамо приходе Завода - рекао је Ђенић.

Он је додао да је књижара у Бањалуци измјештена из Борика у насеље Анте Јахића и реновирана.

Ђенић је навео да је проширена малопродајна мрежа јер је отворена књижара у Братунцу, а у наредних петнаестак дана почиње реновирање књижаре у Источном Сарајеву, која се налази у управи Завода.

Ђенић је подсјетио да је у периоду када су књижаре биле затворене омогућен попуст свим купцима на белетристику путем онлајн продаје.

КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ "ЗЛАТНА СОВА" И "СОВИЦА"

Ђенић је истакао да је Завод ове године уручио и књижевне награде "Златна сова" и "Совица" у Београду у Представништву Републике Српске.

- Пракса је била да 4. септембра, на дан славе Завода, додјељујемо ове награде, које су препознатљиве у региону. Пошто су ове године добитници били из Србије, онда смо разговарали о могућности куповине тих издања у Србији. Сада свечано могу да кажем да смо успјели у томе да сва издања Завода пласирамо на територију Србије преко фирме `Дата статус` и сва наша издања се налазе у књижари `Академија` у Кнез Михаиловој улици - нагласио је Ђенић.

Ђенић је рекао да су књижевне награде "Златна сова" и "Совица" постале веома препознатљиви пројекти и сваке године се све више аутора, а посебно младих, јавља на конкурс.

- Постоји велики број младих аутора и, због тога, гледамо да повећамо ту награду да буде што престижнија и препознатљивија - истакао је Ђенић.

Он је рекао да у протеклој години нису одржани Сајам књиге у Бањалуци и Међународни сајам књига у Београду, али је Завод у септембру одржао мини-сајам кроз књижаре, гдје су дали максималне попусте на своја издања и то је прошло веома добро, али ни близу као што буде на сајмовима.

Ђенић је подсјетио да је одржан Дигитални сајам књига у редакцији "Гласа Српске", на којем је Заводово издање "Андрићева слика Босне између поетике и идеологије", аутора Станише Тутњевића, добило прву награду.

Ђенић је рекао Срни да је Завод добио инструкцију од Владе Републике Српске за смањење трошкова у овој години и у складу с тим ће се и поступити.

- План морамо правити, а, колико ћемо га моћи реализовати, надамо се у највећем обиму, али у складу и са мјерама које нам буду допуштене - истакао је он и пожелио свим грађанима срећне празнике.