latinica  ћирилица
14/01/2021 |  11:28 | Аутор: СРНА

Кокановић: За изјашњавање о вјерској и националној припадности

Савез Срба Словеније затражио је од Владе у Љубљани да у предстојећи попис становништва буде укључено и изјашњавање о вјерској и националној припадности, јер су Срби највећа етничка заједница у овој земљи и измјена прописа би им омогућила да добију статус националне мањине, изјавио је данас предсједник тог савеза Владимир Кокановић.

Кокановић је навео да је Савез ту иницијативу, којом се предвиђа промјена прописа о попису становништва, поднио прије нешто више од мјесец дана и да очекује позитиван одговор словеначких власти.

Он је у укључењу путем скајпа за Телевизију "Пинк" рекао да би промјеном прописа било омогућено да сви људи који живе у Словенији могу да се изјасне о вјерској и националној припадности.

Према његовим ријечима, на првом попису 2002. године у Словенији је било нешто мање од 40.000 Срба, али је други попис 2011. године био статистички, односно није предвидио изјашњавање о вјерској и националној припадности.

- И предстојећи попис треба да буде статистички и зато смо поднијели иницијативу да се прописи измијене и омогући изјашњавање о вјерској и националној припадности - објаснио је Кокановић.

Он је изразио очекивање да ће иницијатива Савеза бити прихваћена јер је у складу са Уставном Словеније и европском регулативом.

- Срби у Словенији су највећа етничка заједница и измјена прописа ће омогућити да добију статус националне мањине - рекао је Кокановић.

Он каже да очекује подршку и осталих грађана Словеније за измјену прописа о попису.