latinica  ћирилица
14/01/2021 |  11:55 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

"Новац за помоћ мигрантима није уплаћиван на јединствени рачун трезора"

Министарство финансија и трезора у Савјету министара саопштило је да новац за рјешавање мигрантске кризе није уплаћиван на јединствени рачун трезора БиХ.
Мигранти остају у Липи (Фото: N1) -
Мигранти остају у Липи (Фото: N1)

- Након низа извјештаја званичника Међународне организације за миграције, те новинарских питања у вези са наводима да су милиони евра дозначени за рјешавање мигрантске кризе, Министарство обавјештава јавност да новац за ову намјену није уплаћиван на јединствени рачун трезора БиХ - наведено је у саопштењу.

Из Министарства истичу да су нетачни наводи да се овом министарству достављају финансијски извјештаји из ИОМ-а о утрошку тих средстава, те додају да су илегалне миграције искључива надлежност Министарства безбједности у Савјету министара и да се сви контакти завршавају у том Министарству, које припрема извјештаје за сједнице Савјета министара.

У саопштењу се подсјећа да све институције БиХ имају обавезу да послују у складу са Законом о финансирању институција БиХ, те да достављају информације за извјештаје о извршењу буџета, које, након што их усвоје Савјет министара, Предсједништво и Парламентарна скупштина БиХ, редовно објављују на веб-страници Министарства.

- Сви расходи обухваћени прорачуном и другим активностима заснованим на законима транспарентни су и доступни домаћој и међународној јавности, а детаљни описи и начин трошења јавног новца налазе се на веб-страници Министарства и кроз пројекат "Буџет за грађане" - истакнуто је у саопштењу.

Средства планирана буџетом троше се у складу са законом, док токове новца међународних институција Министарство финансија и трезора не може пратити мимо својих надлежности.

- Сва задужења која одлукама Савјета министара буду достављена Министарству финансија биће реализована у складу са законом и важећим прописима - наглашено је у саопштењу.

Министарство финансија и трезора у Савјету министара има базу података кроз Форум за координацију донатора, којем чланице овог форума достављају годишње извјештаје и гдје је ИОМ обухваћен као извршилац кроз поједине пројекте ЕУ и УН, а верификовани подаци о томе доступни су на веб-страници "Донор мапинг" /donormaping.com/.