latinica  ћирилица
14/01/2021 |  12:23 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Продановић: Вратити мигранте у земље поријекла које нису у рату

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић сматра да власти у БиХ, у складу са Законом о реадмисији, морају много више урадити на томе да они који су ушли нелегално у БиХ буду враћени у земље поријекла ако те земље нису у ратном конфликту, а највећи број миграната је из земаља у којима тренутно није ратно стање.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

Коментаришући тврдње министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића који је недавно рекао да је "реадмисија готово немогућа мисија", Продановић је истакао да је то одгађање проблема и да власти у БиХ треба да поступају у складу са споразумом о реадмисији.

- Треба да се оствари такав амбијент да они који су нелегално ушли буду депортовани у земље поријекла уколико то не крши њихова основна људска права. Постоје правила према споразуму о реадмисији када земља не може прихватити тај модел - рекао је Продановић Срни.

Он је изјавио да је сасвим сигурно да у БиХ постоји један број миграната који не желе открити идентитет, али да је знатно већи број оних који посједују доказе о идентитету.

Продановић сматра да су мотиви оних који су у мигрантском таласу највјероватније економске природе.

- Могуће је да постоје и неки други мотиви, у првом реду безбједносни. То је много опасније и код тих особа је присутан мотив да им се не открије идентитет - рекао је Продановић.

Он истиче да нису без основа тврдње да је БиХ постала жртва пројекта новог насељавања људи који су у таласу мигрантске кризе.

- Није немогуће да се БиХ насељава људима из Пакистана, Авганистана и других исламских земаља. Ако у БиХ буде неко и остајао, то ће бити они `најгори`, они који су најлошијег економског и образовног статуса, као и они сумњивог безбједносног статуса. То стање ће несумњиво зависити од тога колико ће бити ојачана граница ЕУ. Такав сценарио насељавања мигрантима за остале земље западног Балкана није немогућ - упозорио је Продановић.

У протекле три године је мигрантима, који нелегално бораве у БиХ, путем "вестерн јуниона" из Пакистана, Авганистана, Марока и Ирака пребачено 5.880.723 КМ, наведено је у подацима које је посланик Представничког дома Парламента Федерације БиХ Санела Прашовић Гаџо припремила за данашњу сједницу Комисије за безбједност.

Она је упитала како лица која нелегално бораве у БиХ, а већина их одбија да властима у БиХ и полицијским агенцијама предоче своје идентификационе документе, истовремено преузимају новчане трансфере путем "вестерн јуниона" у банкама и пословницама "Поште", будући да је за преузимање новца путем овог сервиса потребно показати идентификациони документ.