latinica  ћирилица
14/01/2021 |  15:25 ⇒ 16:02 | Аутор: РТС

Отворена панорамска жичара на Златибору (ВИДЕО)

Панорамска "Голд гондола" на Златибору, најдужа тог типа у свијету, свечано је отворена у присуству предсједника Србије Александра Вучића.
Отворена панорамска гондола на Златибору - Фото: Screenshot/YouTube
Отворена панорамска гондола на ЗлатиборуФото: Screenshot/YouTube

Александар Вучић је честитао Златибору и Општини Чајетина на великом успјеху и навео да се као предсједник радује сваком успјеху и свему што доноси добро грађанима и Србији.

- Дошао сам да подржим један важан пројекат и да кажем колико се као предсједник Републике Србије радујем сваком успјеху и свему што добро доноси нашим грађанима и нашој земљи. Од мене нећете чути да је гондола лоша зато што је градио неко други или изградњу иницирао неко други. Било би срамота да то радим, било би срамота да то говорим. Ја сам поносан на ову гондолу - навео је Вучић. 

Жичара повезује центар Златибора и највиши планински врх Торник преко Рибничког језера, у дужини од девет километара.

Вожња од центра Златибора до скијалишта Торник у једном смјеру траје око 25 минута.

Цијена вожње је 1.000 динара за одрасле, а 550 за дјецу, у оба смјера. Дјеца до шест година старости могу да се возе бесплатно уз услов да су у пратњи бар једне одрасле особе.

Панорамска жичара је једна од највећих инвестиција општине Чајетина.

Вожња жичаром пружа прелијеп поглед на живописне пејзаже Златибора, а код Рибничког језера се налази међустаница.

Жичара тренутно има капацитет 600 путника по сату у 55 засебних кабина са по 10 мјеста.

Максималан капацитет жичаре је 90 кабина и 1.000 путника по сату.

Свечаном отварању присуствовали су и министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић, потпредседник компаније "Пома" Кристијан Бувије, амбасадор Француске Жан Луј Фалкони и предсједник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Прије златиборске, најдужа свјетска жичара била је Тјенмен Шан, дуга 7,4 километра, која се налази у склопу Националног парка Џангђађе у Кини, у оквиру којег је снимљен филм "Аватар".

Срце жичаре налазиће се на међустаници код Рибничког језера, гдје је планиран развој пројекта "Нови Златибор", туризам високе категорије на више од 200 хектара земље.

Градња жичаре је почела 2016. године, а инвестиција је вриједна око 13 милиона евра.