latinica  ћирилица
14/01/2021 |  17:16 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Српска и током пандемије вируса корона остала економски стабилна

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик навео је да ће Република Српска и у овој години имати стабилну финасијску ситуацију без обзира на неприхватање аранжмана са Међународним монетарним фондом, јер је у Писму намјере тражен пренос надлежности са ентитета на ниво БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је подсјетио да је Српска и током пандемије вируса корона у прошлој години остала економски стабилна, иако се суочила са озбиљним губицима, али да је све што је било неопходно обезбиједила здравственом сектору и привреди.

Кад је ријеч о покушају смјене Савјета министара у Представничком дому парламента БиХ, Додик је оцијенио да се политичка борба опозиције може сматрати легитимном, али да није имала довољно гласова, нити атмосферу за смјену.

- Савјет министара није влада, него треба да представља различите интересе. У том погледу предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је у времену пандемије вируса корона радио добар посао, не само за Српску, него и за БиХ - истакао је Додик у интервјуу за Срну.

Он је нагласио да БиХ нема унутрашње надлежности за економска питања, него спољне, али да су неке надлежности приграбљене након неуставних дјеловања виских представника.

На констатацију да се стиче утисак да је Централна банка БиХ у функцији бошњачке политике, Додик је рекао да је чињеница да је првобитна намјена те институције изгубљена, јер је требало да буде банка два ентитета, а не БиХ.

- Ово данас није Централна банка БиХ, него пар људи из Сарајева који су повезани са међународним економским мешетарима. Нема ниједне централне банке која се није укључила у рјешавање кризе изазване вирусом корона, осим Централне банке БиХ која није хтјела ни од вишка новца помоћи у санирању штете - нагласио је Додик.