latinica  ћирилица
14/01/2021 |  21:32 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ усвојила план вакцинисања

Влада Федерације БиХ усвојила је данас план вакцинисања против ковида 19, према којем су приоритети здравствени радници, запослени и лица у старачким домовима, те здраве особе од 16 до 64 године које раде у јавним службама.
Вакцинација против грипа - Фото: РТРС
Вакцинација против грипаФото: РТРС

Федерално министарство здравства и Завод за јавно здравство ФБиХ задужени су да, свако у оквиру својих надлежности, у односу на епидемиолошку ситуацију, на основу нових научних сазнања о вакцини, те у зависности од промјене других услова од којих зависи спровођење вакцинисања, ревидирају план, саопштено је из Владе ФБиХ.

У саопштењу се наводи да се према усвојеном плану вакцина набавља кроз Ковакс механизам, те ЕУ механизам, као и да је за набавку вакцина кроз "Ковакс" механизам из буџета ФБиХ 2020. године издвојено 13.689.538 КМ.

Буџетом ФБиХ за 2021. годину предвиђено је 12 милиона КМ за набавку вакцине, те и два милиона КМ за предузимање мјера сузбијања вируса корона, наводи се у саопштењу.

На данашњој сједници Влада ФБиХ дала је дозволу владама кантона, односно кантоналним штабовима министарстава здравства за увођење рестриктивнијих и другачијих мјера у складу са процјеном епидемиолошке ситуације.

Влада ФБиХ донијела је данас одлуку да ће у Фонд солидарности ФБиХ у 2021. години бити издвајано 10,2 одсто од укупних прихода остварених на основу доприноса за обавезно здравствено осигурање, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је на данашњој сједници донесен програм јавних инвестиција ФБиХ за период од 2021. до 2023. године за пројекте чија је укупна вриједност 15.365,59 КМ.

Влада ФБиХ предложила је да Савјет министара задужи Министарство цивилних послова да покрене процедуре ради усвајања измјена и допуна члана 14 Закона о држављанству БиХ, на начин да се за одрицање или престанак раније стеченог држављанства неће тражити за бивше држављане БиХ приликом захтјева за поновно стицање држављанства, уколико бивши држављани имају држављанство државе која је у међувремену либерализовала своје законе о држављанству и дозвољава двојно држављанство, наводи се у саопштењу.

Федерална влада предлаже и да Савјет министара задужи Министарство иностраних послова у Савјету министара да предузме активности из своје надлежности ради закључивања билатералних споразума о двојном држављанству са државама у којима живи највећи број бивших држављана БиХ.